Trenutno se predvaja:
29. julij 2017 ob 11:07Novice

V slovenskem morju spet večje število tujerodnih rebrač

Piranska Morska biološka postaja je zato v začetku meseca začela izvajati monitoring. Če bi se ti, meduzam podobni morski organizmi preveč razmnožili, bi namreč povzročili škodo naravnemu ekosistemu, ribištvu in posredno turizmu.
false
Znanstveniki ne vedo, kako so se rebrače znašle v severnem Jadranu. V Tržaški zaliv bi lahko ta tujerodna vrsta prišla skupaj s tovornimi ladjami. Foto: TV Koper
false

Prozorne, v morju skorajda nevidne rebrače, za človeka niso nevarne. Foto: TV Koper

Italijanski, hrvaški in slovenski morski strokovnjaki tujerodno in zelo invazivno rebračo pozorno spremljajo. V novem okolju namreč nima naravnih sovražnikov. Zato se tu ustali in pogosto oblikuje velike populacije, ki se hitro širijo in izpodrivajo domače organizme. V Jadranskem morju so jo prvič opazili že pred desetletjem, v večjem številu pa se je tudi v Tržaškem zalivu pojavila lanskega avgusta.

Kot nam je povedal strokovni sodelavec piranske Morske biološke postaje Borut Mavrič, lahko tujerodne rebrače ogrozijo ribje staleže. »V vseh okoljih, kjer se je pojavila kot tujerodni organizem, je povzročila pravo ekološko katastrofo, na ta način, da je tekmovala za hrano z drugimi pelagičnimi vrstami, recimo s sardelami in sardoni, hkrati pa je plenila tudi njihove ličinke.«

V Črnem morju je denimo ulov sardele in sardona pred leti zaradi tujerodnih rebrač upadel za več kot 80%. Na piranski Morski biološki postaji bodo natančnejše podatke o velikosti populacije rebrač v Tržaškem zalivu imeli konec avgusta. Na tej osnovi bodo ocenili, ali že predstavljajo grožnjo ribjim staležem. Ob tem povejmo, da rebrače, ki jih zaradi lepljivosti zaznavajo tudi kopalci, za ljudi niso nevarne.

Lea Širok


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki