Trenutno se predvaja:
6. december 2017 ob 14:00Novice

V Vipavo bodo vrnili primorsko podust

Domorodno ribjo vrsto so v zadnjih 30 letih pregnale iz reke podobne ribe iz povodja Donave in onesnažene vode.
Mladica primorske podusti (Protochondrostoma genei).
Mladica primorske podusti (Protochondrostoma genei). Foto: Wikipedia/Giacomo Radi

Zavod za ribištvo Slovenije je skupaj z italijanskim partnerjem in ribiškimi družinami v Vipavski dolini začel s projektom vrnitve primorske podusti v reko Vipavo. Omenjena ribja vrsta je namreč v njenem porečju množično živela do 80-ih let prejšnjega stoletja, danes pa v Vipavi velja za izumrlo. Štiriletni in nekaj čez dva milijona evrov vredni projekt je med prvimi na to temo v Evropi.

Ribiči iz zgornje in spodnje Vipavske doline podpirajo prizadevanja za vrnitev ene od domorodnih vrst rib v reko Vipavo, ker bodo s tem tudi uredili nekatere njene odmrle oziroma opuščene rokave, pojasnjuje predsednik Ribiške družine Ajdovščina David Marc, vendar primorski podusti ne daje prednosti: "Mi ribiči, posebno iz ajdovskega ribolovnega okoliša, stavimo predvsem na soško postrv. Podust je predvsem hrana soški postrvi. Če ne bo podusti, ne bo tudi soške postrvi."

Primorsko podust sta ugonobili njena donavska različica in v preteklosti onesnažena Vipava, meni gospodar Ribiške družine Renče Egon Dolenc: "Voda je zdaj zelo dobre kakovosti, tako da onesnaženje ne bi smelo biti problem. Pričakujemo pozitivne rezultate."

Po velikih naporih so vipavsko podust našli v potoku Kožbanjšček v Goriških brdih, za razmnoževanje pa je poskrbel italijanski partner, pravi Kaja Pliberšek iz Zavoda za ribištvo Slovenije: "Tako da smo se odločili, da nam bodo oni pri tem pomagali, da bomo poskušali vzrejat primorsko podust tudi v Sloveniji."

A najprej morajo poskrbeti za čim večjo omejitev oziroma izlov donavske podusti v porečju Vipave.

Daljši prispevek Valterja Preglja lahko slišite tukaj:


Zadnji prispevki