Trenutno se predvaja:
8. avgust 2019 ob 17:19Novice

V Žusterni spet rdeča zastava, hudournik bodo zajezili

Zadnji rezultati analiz vzorcev vode so spet pokazali povečanje količine bakterij v vodi.
TV Slovenija
Zavod za šport Mestne občine Koper bo do konca kopalne sezone na tem delu trikrat na dan izvajal vidno in olfaktorno kontrolo kopališča ter vodil dokumentacijo. Foto: TV Slovenija
Radio Koper/Tjaša Škamperle|

Gostinec,ki ima v najemu lokal na plaži,opaža izpad dohodka,saj je šesti dan kopališče zaprto,kar se pozna pri dohodku. Foto: Radio Koper/Tjaša Škamperle

Po zadnjih meritvah, ki so kazale na korenito izboljšanje stanja na območju kopališča, so nove analize pokazale povsem drugačno sliko, pravi dr. Milan Krek s koprske enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

"Žal smo danes zjutraj dobili ponovno eno veliko povečanje. To povečanje je kar krepko večje, kot je bilo v zadnjih dnevih in je preseglo vse normative."

Kopanje na tem območju zato močno odsvetujejo, saj je lahko zdravju nevarno.

"Zdaj to kopanje bo prepovedano, dokler ne bomo dobili vsaj dvakrat takih rezultatov, da bodo v skladu s standardi."

Zaradi nihanja rezultatov meritev indikatorjev onesnaženja v morju pri Žusterni bo komunalno podjetje Marjetica še danes hudournik zajezilo. Do konca ugotavljanja vseh virov onesnaževanja bodo meteorno vodo prečrpavali v cisterne in odvažali v čistilno napravo na Srmin. Direktor javnega zavoda za šport Dušan Madžarovič.

"Na ta način lahko edino preprečimo onesnaževanje naprej. Kje se pa nahaja nek povzročitelj, vsega tega še ne vemo, ker je teh priključkov ogromno in je treba potem preverit vsakega posebej."

"Na tačin bomo dejansko izključili enega onesnaževalca, se pravi meteorni kanal in v kolikor bo kocentracija bakterij na kopališču padla in to za daljši čas, je to to.."

… dodaja dr. Milan Krek, ki še poziva vse, še posebej pa družine z otroki, da se izognejo kopanju v morju na tem območju. Kopališče je sicer odprto za sončenje in kopanje v odprtem bazenu.

Andrej Šavko


Zadnji prispevki