Trenutno se predvaja:
15. november 2019 ob 11:57 Novice

Varda: tanka meja med pomagati in vzeti stvari v svoje roke

Po Štajerski in Kranjski vardi smo zdaj podobno organizacijo dobili še na Primorskem. Njen vodnik pravi, da želijo pomagati organom pri iskanju nezakonitih migrantov. Policija: gre za varnostno tveganje.
Pripadniki Primorske varde bodo v uniformah, kot Štajerci (na fotografiji), a brez imitacij orožja. Foto: Reuters
Pripadniki Primorske varde bodo v uniformah, kot Štajerci (na fotografiji), a brez imitacij orožja. Foto: Reuters

V Primorski vardi je zaenkrat dvanajst Primorcev, nam je povedal njen vodnik Erik Ratej. Na obmejnem območju nameravajo spremljati nezakonite prehode: "Nismo še imeli nobene akcije, biti nas mora veliko. Smo še sveži. Sodelovali bomo s Štajersko in Kranjsko vardo."

Prepričani so, da policija in vojska nista kos razmeram: "Ne zmorejo sami. Velikokrat sem na terenu, vidim, da je tega veliko. Tudi sam sem velikokrat poklical policijo in jo obvestil, kjer se nahajajo."

Migrantov ne bodo ustavljali, še zatrjuje: "To se ne bo zgodilo, za to nismo pooblaščeni, za to je policija. Mi le obveščamo."

Na Policijski upravi Koper so seznanjeni, da so se tudi na Primorskem posamezniki organizirali. Anita Leskovec: "Slovenska policija nasprotuje ustanavljanju samooklicanih skupin, vaških straž ter njihovih aktivnosti ob državni meji, kar je že večkrat javno poudarila, ker aktivnosti, ki jih izvajajo, predstavljajo določeno stopnjo varnostnih tveganj."

Takšno samoorganiziranje državi sporoča nezaupanje ljudi, ki menijo, da država ne počne tistega, kar bi morala, pravi dr. Mateja Sedmak z Znanstveno raziskovalnega središča Koper, kjer raziskujejo tudi evropske integracijske procese in migracije.

"Vsekakor je po mojem mnenju pristona tudi protimigrantska nastrojenost. Pri teh zadevah je treba biti zelo pazljiv. Meja, do tega, da netimo dodatno nestrpnost in sovražnost, je zelo tanka. Kot je tanka med samoorganizirano pomočjo, kot nam želijo to prikazati, in tem, da želijo stvari vzeti v svoje roke. Nihče od nas si ne želi živeti v družbi, v državi, ki deluje po principu, da vsaka skupina vzame stvari v svoje roke. To je različica filma Mad Max."

Svet za nacionalno varnost ministrstvoma za pravosodje in notranje zadeve naložil spremembo zakonodaje, da bi organi lahko ukrepali ob dejavnostih samooklicanih vaških straž in skupin.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki