Trenutno se predvaja:
2. junij 2017 ob 17:36 Novice

Več kot 300 šolarjev je v Piranu spoznavalo pomen varovanja morja

Pred svetovnim dnevom oceanom, 8. junijen, je Morska biološka postaja v Piranu tudi letos pripravila dan odprtih vrat.
Foto: Lea Širok
Foto: Lea Širok

Tudi v našem morju se zaradi podnebnih sprememb, ki zaradi višjih temperatur omogočajo preživetje tujerodnih vrst, dogaja biotska globalizacija, je na predavanju z naslovom Noetova barčica na vrhu Jadrana povedal profesor Lovrenc Lipej. Po drugi strani zaskrbljenost zbuja onesnaženje oceanov z odpadno plastiko.

O tem, zakaj je varstvo morja pomembno, in kakšne so posledice onesnaženosti, pa so sodelavci morske biološke postaje predstavili več kot 300 osnovnošolcem in dijakom z vseh koncev Slovenije. Zelo jih je zanimajo vse, kar je povezano z morjem in z delom morskih raziskovalcev. Še posebej so bili navdušeni nad ogledi raziskovalnega plovila Sagita, na katerem so skupinicam otrok razlagali, kako poteka delo morskih biologov.
Koordinatorica dogodka, biologinja Mateja Grego, je povedala kaj vse so otrokom pokazali:

Simultano poteka osem delavnic. Učenci in dijaki se peljejo z raziskovalnim plovilom; naredijo svoj mikroskopski preparat in potem pogledajo planktonske organizme pod mikroskopom; v rokah držijo morske rake, zvezde, kačjerepe, meduze in druge organizme; vcepijo bakterijsko kulturo na agarsko ploščo; izmerijo slanost in pH morske vode; poskusijo dihati s pomočjo regulatorja kot potapljači in naredijo umetniško delo iz odpadkov pobranih na obali –teh pa je ogromno.

Ozaveščanje javnosti, še posebej pa mladih o pomenu ohranjanja in varovanja oceanov je seveda pomembno za kakovost prihodnjega življenja na Zemlji. Znanstveniki v zadnjih letih še posebej opozarjajo, da postajajo plastični odpadki resna grožnja morskim ekosistemom. Biologinja Patricija Mozetič, sicer tudi predsednica nacionalnega odbora medvladne oceanografske komisije pri Unescu je pojasnila:

Ozaveščanje je seveda pomembno. Prav zaradi tega so združeni narodi leta 2008 proglasili 8. junij za svetovni dan oceanov. To je res postal planetarni dogodek, saj se ga vsako leto v različnih oblikah udeleži več milijonov ljudi v več kot sto državah na svetu. Tudi mi s tem našim dnevom odprtih vrat damo prispevek k temu pomembnemu dogodku. Letošnja tema svetovnega dneva oceanov je 'Naši oceani – naša prihodnost – morje brez odpadkov'. Plastični odpadki so že dolga leta prepoznani kot velika grožnja oceanom in organizmov v njih – ne zgolj tisti veliki kosi, ki jih lahko opazimo na obalah in sredi morja kot grde odpadke, tujke v našem morju, ampak vsi drobni delci milimetrskih velikosti, nevidni našim očem, ki zaidejo skozi različne poti v prehranjevalno verigo. Želela bi poudariti še en pomemben dogodek, ki se bo dogajal v naslednjih dneh na sedežu Združenih narodov v New Yorku. To je Oceanska konferenca, na kateri bodo predlagali, da se naslednje desetletje, 2021-2030, posveti oceanskim znanostim, da torej postane desetletje oceanskih znanosti. Res je v luči trajnostnega razvoja izredno pomembno to, da ohranjamo zdravje oceanov.

Lea Širok


Zadnji prispevki