Trenutno se predvaja:
20. maj 2019 ob 12:08 Novice

Več najemnih stanovanj, stanovanjske zadruge, jamstvo države za posojila mladim

To so smernice, ki jih določil že nacionalni stanovanjski program in na podlagi katerih bo temeljila sprememba stanovanjske zakonodaje. Ta je v pripravi. V Kopru jo nedavno predstavil minister za okolje in prostor Simon Zajc.
BoBo
Ukrepe na področju stanovanjske politike so predstavili v koprskem Kulturno izobraževalnem društvu PiNA. Foto: BoBo

Stanovanja so draga, najemnine pa visoke, zato mladi težko pridejo do svoje strehe nad glavo, priznava minister Simon Zajc:

"Težje dobijo zaposlitev za nedoločen čas, posledično se banke težje odločijo, da jim odobrijo kredit. Tega problema se nameravamo lotiti tako, da bo država za takšne kredite garantirala, s tem bo banka lažje odobrila kredit in mladi bodo lažje prišli do stanovanj. V primeru pa, da se res kaj zalomi, država prevzame tako stanovanje, mladi ostanejo v njem in pač plačujejo najemnino."

Država namerava do leta 2025 zgraditi deset tisoč najemnih stanovanj in izpeljati niz drugih ukrepov za omilitev stanovanjskega krča.

"V več smeri moramo iti, v lastniška stanovanja, ki jih bomo spodbujali z garancijo za kredite, v najemniška stanovanja, ki jih bomo urejali s povečanjem fonda najemniških stanovanj, in do novih oblik, to so zadruge, ki jih doslej še nimamo."

Mladi so ministra opozorili na visoke najemnine, veliko število praznih in neizkoriščenih nepremičnin, problem črnega trga in na prakso najemodajalcev, ki svoje nepremičnine poleti izpraznijo za turiste.

"Ta problematika je zelo težka, če milo rečem. Neke konkretne rešitve, ta trenutek še nimamo," je pojasnil Zajc.

Korake in pravne podlage, ki so potrebni za uresničitev zastavljenih ciljev, nameravajo podrobneje razdelali jeseni, ki so bodo lotili stanovanjske zakonodaje, je še dodal minister Zajc.

Jasna Preskar


Zadnji prispevki