Trenutno se predvaja:
28. avgust 2019 ob 16:51 Novice

Več prostora, boljša oprema

V Bolnišnici Sežana so danes odprli nove prostore za medicinsko rehabilitacijo. Vrednost investicije, ki jo je v celoti financiralo Ministrstvo za zdravje, znaša nekaj čez milijon evrov.
Radio Koper
V sežanski bolnišnici imajo letno okrog 1400 pacientov, katerih povprečna starost je 80 let. Foto: Tjaša Lotrič/Radio Koper

Zaradi potreb po programu podaljšanega bolnišničnega zdravljenja z rehabilitacijo, predvsem za starejše osebe, so s prenovo sežanske bolnišnice že pred šestimi leti povečali število postelj, zmanjkovati pa je začelo prostora za rehabilitacijo, je povedala direktorica Silvana Šonc. Z novo investicijo so nadgradili bolnišnično teraso in tako pridobili prostore za fizioterapijo in delovno terapijo:

"Pridobili smo hidroterapijo, laser, magnet, elektroterapijo, vrsto dejavnosti, ki so v sklopu rehabilitacije za starejše. Tri skupine pacientov, ki jih obravnavamo so: travmatološki - po zlomih, kirurški - po operacijah, in nevrološki - pacienti, ki so bili prizadeti po možganski kapi. Teh je največ. Naš cilj je, da rehabilitirane paciente vračamo nazaj v domače okolje."

V novih prostorih že izvajajo različne terapije, pravi vodja rehabilitacijske dejavnosti, Zlatica Šeher Čehajić:

"To je ogromna pridobitev. V naši telovadnici zdaj normalno organiziramo skupinsko telovadbo in izvajamo nevrorehabilitacijo, ker imamo zdaj ustrezno opremo tudi v telovadnici."

Novosti prinašajo višjo kakovost pri zdravstveni oskrbi, je povedal minister za zdravje, Aleš Šabeder:

"Že te investicije, ki se trenutno dogajajo so neka priprava na obdobja, ki prihajajo v naslednjih letih, saj smo dolgoživa družba, prebivalstvo je starejše. To je zelo pozitivno, vendar s tem prihajajo tudi odprta vprašanja, na katera moramo v zdravstvenem sistemu primerno poskrbeti.

V sežanski bolnišnici so obenem energetsko obnovili enoto dialize, pridobili so novo tovorno dvigalo in ekološki otok ter 50 dodatnih parkirnih mest.

Besedilo in fotografije: Tjaša Lotrič


Zadnji prispevki