Trenutno se predvaja:
5. januar 2018 ob 18:39 Novice

Veliko zaupanja v tokratno obljubo ureditve namakanja

Župani iz Vipavske doline so z ministroma za okolje in kmetijstvo podpisali pismo o nameri, da bodo jeseni začeli obnavljati zadrževalnik Vogršček.
Kljub številnim neizpolnjenim obljubam države so tokrat župani v Vipavski dolini prepričani, da bodo v skladu s pismom o nameri zadrževalnik Vogršček resnično obnoviili. Foto: Ministrstvo za kmetijstvo

Ni več nobenih zadržkov, da letos ne bi začeli z obnovo vodnega zadrževalnika Vogršček. S temi besedami sta ministrica za okolje in prostor Irena Majcen in kmetijski minister Dejan Židan v Šempetru pri Gorici podpisala z župani občin v Vipavski dolini pismo o nameri za ureditev razmer na omenjenem vodnem zajetju in namakalnem sistemu. Njegovi uporabniki upajo, da je to prvi resnejši korak od obljub k dejanjem.

Najprej obnova vodnega zajetja, potem še namakalnega razvoda Vogršček, obljubljajo na državni ravni. Tehnične rešitve za vodni zadrževalnik so zdaj v preverjanju, s slabih pet milijonov evrov vrednimi deli naj bi začeli jeseni, napoveduje okoljska ministrica Irena Majcen: "Predvidevamo, da bi bila zaključena v maju, mogoče kak mesec prej, leta 2019."

Kmetijsko ministrstvo bo za pregrado zagotovilo blizu štiri milijone evrov, o obnovi namakalnega sistema pa minister Dejan Židan dodaja: "Prva možnost je, da se začne po koncu namakalne sezone prihodnje leto, v kolikor se bo šlo v sistem obnove obstoječega, v kolikor pa je potrebno pripraviti novo dokumentacijo za tri tisoč hektarjev čisto novega, bo pa kakšno leto zamika, ampak denar bo tudi za to zagotovljen."

S pismom o nameri naj bi pet občin na širšem Goriškem prevzelo v last in upravljanje namakalni sistem Vogršček. Župan Šempetra-Vrtojbe Milan Turk: "Ali bomo prek javnega podjetja, ali bomo, podelili koncesijo; med seboj se bomo dogovorili, kako bomo omrežje upravljali."

Uporabniki upajo, da se bodo vse te besede uresničile. Srečko Kofol iz Civilne iniciative Vogršček: "Mi jih držimo za besedo."

Kmetje tudi upajo, da bo marca voda v sistemu in da bodo lahko namakali brez težav.

Prispevek Valterja Preglja:


Zadnji prispevki