Trenutno se predvaja:
25. februar 2020 ob 14:33 Novice

Veronika iz Bologne: "Dezinfekcijski gel je s treh evrov poskočil na 22 evrov."

Italija je evropsko žarišče okuženih s koronavirusom. Med deželami, v katerih veljajo izredni ukrepi, je tudi Emilija - Romanja. V Bologni živi tudi Primorka Veronika Hrvatič. Poklicala jo je Vesna Potočar Godnič.
Preverili smo, kako so se na koronavirus odzvali v Bologni. Tam živi Primorka Veronika Hrvatič. Foto: Radio Koper
Preverili smo, kako so se na koronavirus odzvali v Bologni. Tam živi Primorka Veronika Hrvatič. Foto: Radio Koper

V deželi Emilija - Romanja je s koronavirusom okuženih 18 oseb. Tako kot drugod po Italiji, kjer so zaznali okužbo, so lokalne oblasti do prvega marca zaprle gledališča, šole, športne klube. Četudi v Bologni niso potrdili okužbe s koronavirusom, je med ljudmi prisoten strah, je izpostavila Veronika Hrvatič: “Vsak, ki poleg tebe zakašlja, postane sovražnik. Lekarne so postale romarski centri, kjer ljudje iščejo odrešitev predvsem v zaščitnih maskah, razkužilih.”

V največji mestni lekarni v Bologni so zaloge zaščitnih sredstev pošle in na spletu so se odprle nove možnosti za trgovanje. "Dezinfekcijski gel je s treh evrov poskočil na 22 evrov. Eden od spletnih trgovcev ga je prodajal celo za 199 evrov.”

Veronika Hrvatič tudi izpostavi, da ima dežela Emilija - Romanja enega najboljših zdravstvenih sistemov v Italiji. Tudi zdravstveni nadzor je v deželi zelo temeljit. Tudi zato so številke okuženih s koronavirusom lahko višje kot v drugih državah, temljit nadzor namreč zajame veliko večje število oseb.

Vesna Potočar Godnič

Z Veroniko Hrvatič je govorila Vesna Potočar Godnič.

Zadnji prispevki