Trenutno se predvaja:
14. marec 2019 ob 12:53Novice

Vipavci bi cerkev v Logu priključili vipavski občini

Geodetska uprava se je na podlagi novele zakona o evidentiranju nepremičnin lotila urejanja stanja podatkov o mejah občin, ki so v zemljiškem katastru neusklajeni z mejami parcel. Med občinami z neurejenimi mejami sta tudi Ajdovščina in Vipava.
Radio Koper/Karin Zorn|
Vipavci pa zdaj vidijo priložnost, da bi lahko cerkev Marije tolažnice žalostnih v Logu priključili vipavski občini. Foto: Radio Koper/Karin Zorn

Cerkev Marije Tolažnice žalostnih v Logu, kot je razvidno tako iz franciscejskega katastra za Kranjsko iz leta 1823, povojnih in tudi trenutnega zemljiškega katastra, spada pod katastrsko občino Vrhpolje. Leta 1994 se je enotna občina Ajdovščina razdelila na dva dela. Budanjci so se na referendumu odločili, da se priključijo ajdovski občini. Vipavski župnik Alojz Furlan:

"In ker skupina hiš, ki je tam okrog, spada v KS Budanje, so še cerkev priključili zraven, čeprav je že od nekdaj del vipavske župnije in tudi kataster spada pod Vipavo."

Zdaj, ko geodetska uprava ureja mejo med občinama, so vipavski svetniki dali pobudo, da bi se cerkev priključila Vipavi. Župan Goran Kodelja:

"Tukaj se strinjam z njimi. Cerkev v Logu je v percepciji ljudi vedno bila cerkev, ki je spadala v vipavsko župnijo. In zdaj je želja svetnikov, da bi se cerkev, s posredovanjem Gursa, brez večjih komplikacij na drugih delih meje med občinama umestila v Vipavo."

Kodelja je pobudo že naslovil na geodetsko upravo, kjer pojasnjujejo, da se katastrske meje in meje občin ne skladajo. Meje občin so namreč določene z upoštevanjem pripadajočih naselij. Cerkev, ki ima budanjski naslov, tako spada pod ajdovsko občino. Vipavci nanjo niso naslovili uradne pobude za njeno premestitev, je dejal župan Tadej Beočanin:

"Moje osebno stališče je, da bi dvignili bistveno več prahu kot je potrebno, glede na to, da res nima pomena, v kateri občini je fizično ta cerkev."

Na GURSU so zapisali, da nimajo pristojnosti, da bi sami spremenili potek meje, kot želijo v Vipavi. Za takšen poseg je potrebno soglasje obeh občinski svetov. Za župljane pa sicer prestavljanje meje ne bi prineslo nikakršnih sprememb.

Karin Zorn


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki