Trenutno se predvaja:
29. marec 2019 ob 10:49 Novice

Vir okužb s salmonelo po izbruhu pri učencih OŠ Lucija še ugotavljajo

S salmonelo se je okužilo devet otrok osnovne šole v Luciji in eden izmed zaposlenih v šolski kuhinji. Štirje otroci so se zdravili v bolnišnici. Inšpekcijski nadzor na šoli sicer ni pokazal nepravilnosti, preiskava o viru okužbe pa še poteka.
Radio Koper/Mateja Rolih Maglica|
Preiskava še ni končana, poudarja Boris Kopilović iz koprske enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Foto: Radio Koper/Mateja Rolih Maglica

O prvih dveh primerih suma okužbe s salmonelo so bili na lucijski osnovni šoli obveščeni 15. marca. Skupno so doslej okužbo s salmonelo potrdili pri devetih učencih in enem izmed zaposlenih v šolski kuhinji, je povedal epidemiolog Boris Kopilović iz koprske enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje:

"Vsem staršem otrok smo razdelili ankete in 90 staršev nam je označilo, da so njihovi otroci v tem času imeli zdravstvene težave, pri katerih bi lahko šlo za salmonelo, torej nekje 90 obolelih, od teh devet potrjenih. Pri nekaterih otrocih, ki so obiskali zdravnika se ni ugotovilo, oziroma se ni ugotavljalo, pri nekaterih pa ja, se je vzelo blato in smo uspeli ugotoviti povzročitelja."

Vir okužbe še ni znan, pojasnjuje Kopilović: "Bistveno je, da ugotovimo, za katero salmonelo gre, in da preverimo, ali gre za isto salmonelo pri obolelih na primer v drugih regijah, in potem bomo lahko preverili, če so imeli istega dobavitelja hrane."

Šolo sta obiskali tudi zdravstvena inšpekcija in inšpekcija za varno hrano, vendar pri pregledu niso ugotovili nepravilnosti. Na šoli so sicer poostrili higienske ukrepe, je povedala ravnateljica Tanja Vincelj:

"Poudarek je na higieni rok, predvsem ob uporabi sanitarij, nabavili smo dodatna razkužila, opravljena je bila tudi dezinfekcija v kuhinji, jedilnici in v sanitarijah."

Preiskava torej še ni končana, potrebno bo počakati na mikrobiološke izvide in ugotovitve nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.

Tjaša Lotrič


Zadnji prispevki