Trenutno se predvaja:
30. avgust 2017 ob 13:37 Novice

Vozovnice za dijake in študente tudi na spletu

Enotne vozovnice za vlak, mestni in medkrajevni avtobus so mladi lani sprejeli zelo dobro.
Lani so dijaki in študenti za nakup vozovnice čakali v dolgih vrstah. Foto: Ziga Zivulovic jr. /Bobo
Lani so dijaki in študenti za nakup vozovnice čakali v dolgih vrstah. Foto: Ziga Zivulovic jr. /Bobo

Ministrstvo za infrastrukturo je lani z različnimi prevozniki uvedlo projekt Integriranega javnega potniškega prometa oziroma IJPP, ki mladim omogoča, da se z eno vozovnico lahko vozijo z vlakom in avtobusom. Zaradi dolgih čakalnih vrst pred avtobusnimi in železniškimi postajami v lanskem šolskem letu so v letošnjem uvedli nakup preko spleta.

Dijaki in študenti, ki se do kraja izobraževanja vozijo z javnimi prevoznimi sredstvi, v teh dneh kupujejo letne ali mesečne vozovnice. Med koncesionarji, ki so se pridružili v sistem IJPP je tudi Avrigo Izletnik. Jernej Zajec, direktor poslovnega razvoja, je pojasnil, kako se lahko mladi preko spletne strani izognejo čakalnim vrstam: "Dijaki in študenti potrebujejo digitalno potrdilo, ki ga dobijo na strani e-uprave. Nato pridobijo šifro potrjene vloge in pridejo na našo spletno stran in si tam naročijo kartico ter nadaljujejo nakup do subvencionirane vozovnice."

Projekt enotne vozovnice za vlak, mestni in medkrajevni avtobus je eden redkih tudi v okoliških državah. Mladi so ga lani sprejeli zelo dobro, je dodal Zajec: "Upamo, da se bo ta projekt širil naprej - do delavskih vozovnic, družinskih … skratka, da potnikom ne bi bilo več pomembno, s kom se vozijo, s kakšno obliko prevoza. Pomembno je, da imajo čim lažjo in udobnejšo pot od točke A do točke B."

V integrirani javni potniški promet so vključene Slovenske železnice, vsi izvajalci medkrajevnega potniškega prometa, ter ljubljanski in mariborski potniški promet.

Prispevek Nataše Uršič:


Zadnji prispevki