Trenutno se predvaja:
4. junij 2019 ob 15:26 Novice

Vreme zdesetkalo pridelek zgodnje zelenjave in sadja v slovenski Istri

Kmetje so zaradi neobičajno slabega spomladanskega vremena v resnični stiski. Računajo pa tudi na pomoč države.
Radio Maribor/Nataša Kuhar|
Pridelek zelenjave v slovenski Istri bo več kot prepolovljen. Foto: Nataša Kuhar

Zgodnjega sadja in zelenjave iz rastlinjakov je malo, pridelek je slabe kakovosti, vprašljiva je tudi nadaljnja proizvodnja vrtnin na prostem. Kmetijska zadruga Agraria bo kooperantom skušala pomagati po svojih močeh, potrebna pa bo tudi pomoč države. Takega vremena, kot je bilo aprila in maja, z nenehnimi padavinami in temperaturnimi nihanji, ni bilo že zelo dolgo. Proizvodnja zgodnjega sadja in zelenjave, od katere si istrski kmetje največ obetajo, je zdesetkana, opozarja vodja proizvodnje v koprski Agrarii, Patricija Pirnat:

"S temi zgodnjimi pridelki so si kmetje lahko stroške pokrili. Letos te proizvodnje ne bo."

Lanski odkup je znašal skoraj 2 tisoč ton, letošnji bo precej nižji. Pridelek zelenjave bo namreč več kot prepolovljen, češenj in jagod bo manj za 90 odstotkov. Težave so tako s proizvodnjo v rastlinjakih kot na prostem. Aprila je bil za sajenje primeren samo en dan, morda dva:

"Nekaterim je uspelo posaditi, večinoma pa so sadike ostale v zabojih. Danes je junij, žal, in zelo zaskrbljujoče je, kaj bo z letošnjo proizvodnjo vrtnin na prostem."

Zemlja je razmočena in nekaj dni še ne bo možno saditi. Kooperanti obupujejo.

"Za vsakega posameznika se bomo potrudili, da mu bomo olajšali finančni položaj z nakupom repromateriala, zamaknili bomo roke plačil. Pomagali bomo, da jih finančni položaj, dolgovi, ki jih imajo do zadruge, ne bodo toliko bremenili."

Na trgu bodo poleg tega skušali doseči čim boljšo ceno za njihove pridelke, računajo pa tudi na pomoč države.

Jasna Preskar


Zadnji prispevki