Trenutno se predvaja:
10. maj 2019 ob 14:02 Novice

Vrtojbenci zahtevajo selitev asfaltne baze

V Vrtojbi bodo v začetku junija formalno ustanovili civilno pobudo, ki bo zahtevala selitev asfaltne baze iz središča njihove vasi. Nekatere hiše so od nje oddaljene le 30 metrov in domačinom je prekipelo, saj že skoraj 50 let prenašajo prah in smrad.
Radio Koper/Nataša Uršič|
Kolektor CPG, ki je lastnik asfaltne baze, se je pripravljeni seliti, vendar ne predaleč. Z bazo v Vrtojbi namreč oskrbuje celotno regijo. Na občini se trudijo z iskanjem investitorja, ki bi bil pripravljen odkupiti zemljišče in nanj umestiti zelene vsebine. Foto: Radio Koper/Nataša Uršič

Pobudnik ustanovitve civilne pobude Miloš Nemec je prepričan, da je selitev baze nujna, saj jim že 50 let greni življenje.

"Oni so v središču Vrtojbe, prva hiša, kjer je kotel in kjer se proizvaja asfalt, je oddaljena 30 metrov. Ko zapiha veter v smer proti vasi pa tudi bolj oddaljene hiše vedo, kaj pomeni bitumenski smrad."

Direktor Kolektorja CPG Kristjan Mugerli razume zahteve bližnjih stanovalcev, pri tem pa dodaja, da ima asfaltna baza vsa potrebna dovoljenja. Če bodo našli ustrezno lokacijo v bližini in če bo ta izpolnjevala predpisane okoljske zahteve, potem so se pripravljeni seliti. Vendar so ti postopki dolgotrajni in zapleteni.

"Se pravi okoljevarstvena soglasja, gradbena dovoljenja, ustrezni občinski prostorski načrti, potem je to opcija. V nasprotnem primeru, če nimamo nadomestne lokacije, zaenkrat ni opcije, da bi jo selili, ker jo pač nimamo kam."

"To kar direktor pravi, mi vemo, da imajo vsa dovoljenja za proizvodnjo, vendar bomo vse to preverili. Ne bomo več dovolili, da so tu prisotni in da nam praktično grenijo življenje že 50 let," odgovarja Nemec. Vrtojbence podpirajo tudi na občini Šempeter-Vrtojba. Za to območje so sprejeli prostorski načrt, ki predvideva zelene površine, namenjene športnim dejavnostim. Je pa res, da objekta z veljavnim dovoljenjem ni mogoče kar tako ukiniti, pojasnjuje župan Milan Turk:

"Občina je že doslej naredila vse, kar je mogla, in izvajalca ves čas pozivala, naj poskuša najti drugo lokacijo in se umakne. Vse formalne možnosti smo izčrpali. Civilna iniciativa želi z javnim pritiskom to doseči. Za kar ima legitimno pravico."

Novonastala civilna pobuda pa ne namerava doseči samo selitve asfaltne baze iz Vrtojbe, temveč prisiliti tudi DUTB oz. državo, ki je lastnik novozgrajenega, vendar nikoli naseljenega, Socialnega centra v Vrtojbi, da ustavi njegovo propadanje.

Nataša Uršič


Zadnji prispevki