Trenutno se predvaja:
6. avgust 2018 ob 15:45 Novice

Vstop v morje invalidom omogočen zgolj v Izoli

Tudi potapljači invalidi, ki radi zahajajo v Fieso, si želijo, da bi jim pristojni prisluhnili in jim omogočili ustrezen vstop v morje.
Invalidi lahko na posebej urejenih kopališčih sami vstopijo v vodo. Ob slovenski obali je samo eno tako kopališče. Fotografija je simbolična Foto: MMC RTV SLO

Večina plaž na slovenski obali je dostopnih tudi za invalide. Drugače pa je s samim vstopom v morje. V večini primerov so stopnice, ki invalidom na vozičku, predstavljajo nepremostljivo oviro. Invalidi potapljači, ki radi zahajajo v Fieso, si zato želijo, da bi jim pristojni prisluhnili in jim omogočili ustrezen vstop v morje. Tako bi se lahko predali potapljaškim užitkom in ne bi bili odvisni od pomoči drugih.

Invalidi potapljači iz mednarodne zveze društev Adriatic opozarjajo, da na slovenski obali - razen v Izoli - vstop v morje zanje, na primer s klančino, ni predviden. Težav je pa še več, je opozoril Aleš Povše: "Problem je že pri parkiranju, ni parkirnih mest, če pa so, so oddaljena in je problem dostaviti prtljago do potapljaškega centra. Vstop v morje pa ni nikjer urejen."

Zato Invalidi potapljači samostojno v vodo ne morejo, je še dodal Povše, ki si želi, da ne bi bil več odvisen od drugih: "Najlažje je tako, da dobiš dva prostovoljca, da te primeta in neseta v vodo." In potem tudi iz vode.

Zato upajo, da jim bo na pomoč priskočilo piransko podjetje Okolje, ki je upravljavec priobalnega zemljišča v Fiesi. Direktor Alen Radojkovič je obljubil, da bodo vso potrebno dokumentacijo poslali pristojnim državnim službam in začeli s postopkom pridobivanja vseh potrebnih dovoljenje za ureditev ustreznega vstopa v morje. "Mislim, da bo trajalo nekaj časa, Mislim, da lahko v dveh letih ta izpust zgradimo, toda samo s pomočjo države, ki je lastnik morja."

Invalidi se v Sloveniji organizirano potapljajo že 16 let in skoraj že toliko let opozarjajo na pomanjkanje urejenih vstopov v morje. Edina plaža, primerna za invalide, ki ima urejen vstop v morje, je plaža s katero upravlja Dom dva topola v Izoli.

Vesna Potočar Godnič


Zadnji prispevki