Trenutno se predvaja:
30. julij 2020 ob 12:10 Novice

Vzrok onesnaženja v Anhovem preiskuje policija

Težavam v oskrbi naselja Anhovo v občini Kanal ob Soči z vodo iz vodovodnega omrežja ni videti konca.
Pri društvu Eko Anhovo se sprašujejo, zakaj se je voda penila, kot bi vanjo vlili čistilo? Foto: Eko Anhovo
Pri društvu Eko Anhovo se sprašujejo, zakaj se je voda penila, kot bi vanjo vlili čistilo? Foto: Eko Anhovo

Potem ko je prejšnji konec tedna prebivalce presenetila smrdeča in peneča se voda iz pip v gospodinjstvih, so po domnevni odpravi vzroka onesnaženja prejeli obvestilo občine o potrebi prekuhavanja vode. Včeraj popoldne pa novo presenečenje in šok: prepoved uporabe vode iz vodovodnega sistema.

Obvestilo kanalske občine je bilo nedvoumno: prepovedana je uporaba vode za prehrambene namene, pitje, umivanje zob. Ukrep velja do preklica, pitna voda pa bo na voljo iz gasilske cisterne. V Anhovem menijo, da bi moralo biti tako že od prejšnjega petka. Danes zjutraj so prišli iz novogoriške enote NIJZ-ja vzet nov vzorec in vodi izmerili tudi temperaturo, opisuje dogajanje domačinka Slavka Bavdaž: "In temperatura vode je bila 26 stopinj Celzija. Tako da ne vem, kdo bi lahko z užitkom popil tako toplo vodo."

Pred dnevi so dali vodo v analizo tudi sami krajani, na rezultate še čakajo in v prihodnje zahtevajo priključitev na vodovodni sistem Mrzlek. Dodatne analize vode v anhovskem omrežju pa je včeraj naložil občini tudi zdravstveni inšpektorat, pravi direktor kanalske občinske uprave Nejc Kumar: "Te analize bomo izvedli. (Kaj to pomeni, da analiza, ki je bila opravljena v ponedeljek ali torek, kaj je pokazala, imate rezultate?) Uradno rezultatov še nimamo, neuradno pa so rezultati dobri. In analize, za kdaj so predvidene? Težko rečem, no, nekje v enem tednu naj bi dobili rezultate."

Z vodo iz gasilske cisterne se zdaj oskrbuje 25 gospodinjstev Anhovega, zaradi onesnaženja omrežja pa so sprožili policijsko preiskavo, dodajajo še na kanalski občini. Vzrok naj bi bilo neustrezno ravnanje na čistilni napravi anhovske družbe Eternit. Pojasnila od tam pa še čakamo.

Valter Pregelj


Zadnji prispevki