Trenutno se predvaja:
25. januar 2019 ob 15:04 Novice

Z izkoriščanjem prostitucije zaslužili 14 milijonov evrov

Kriminalisti so med preiskavo enega izmed večjih primerov prostitucije pri nas izvedli hišne preiskave v Novi Gorici in Mariboru in aretirali več ljudi.
Radio Koper/Karin Zorn|
Kriminalisti so nekatere osumljence že pripeljali k preiskovalnemu sodniku. Med njimi je mariborski poslovnež Dejan Šurbek (na sliki v sredini), ki je lastnik savna kluba Marina. Foto: Radio Koper/Karin Zorn

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so predstavili podrobnosti sredine akcije, ko so ob pomoči kriminalistov in policistov več policijskih uprav na območju Nove Gorice in Maribora izvedli preiskavo kaznivih dejanj, povezanih z izkoriščanjem in zlorabo prostitucije ter s proizvodnjo in prometom s prepovedanimi mamili.

Opravili so pet osebnih preiskav, deset preiskav osebnih vozil, sedem preiskav zasebnih prostorov in 16 preiskav poslovnih prostorov različnih gospodarskih subjektov, kjer so iskali dokaze o kaznivih dejanjih. Aretiranih je bilo osem osumljencev, šest jih je še vedno v pridržanju. Večino so danes privedli pred preiskovalnega sodnika.

Predkazenski postopek poteka zoper 19 državljanov Slovenije in Romunije, ki so izvajali kazniva dejanja v daljšem časovnem obdobju, so pojasnili na NPU-ju.

Hudodelska združba je organizirala izkoriščanje prostitucije pod pretvezo izvajanja gospodarske dejavnosti posebej za to ustanovljene gospodarske družbe. Na območju Nove Gorice so v ta namen obnovili in uredili prostore, ki so jih sicer oglaševali kot savna klub, spa in wellness s pridihom erotičnih vsebin, dejansko pa so v teh prostorih prikrito izkoriščali prostitucijo.

V prostore so lahko prosto, s plačilom vstopnine v znesku od 60 do 85 evrov, vstopali moški. Osebe ženskega spola, žrtve, pa so lahko vstopale le, če so nudile spolne usluge, za kar so morale predhodno preko spletne strani opraviti rezervacijo.

V operativnih dejavnostih je sodelovalo oziroma še deluje 59 preiskovalcev NPU-ja in 85 kriminalistov in policistov policijskih uprav Maribor, Celje, Ljubljana, Nova Gorica in Koper.

Po besedah pomočnika direktorja NPU-ja Davida Antoloviča so se v glavnem delu preiskave osredotočili na preiskavo kaznivega dejanja zlorabe prostitucije. Ugotovili so, da je dobro organizirana kriminalna združba organizirala izkoriščenje prostitucije pod pretvezo izvajanja gospodarske dejavnosti hotelirstva, wellnesa in masaž v posebej za to ustanovljeni gospodarski družbi.

Preiskovalci NPU so ugotovili, da so osumljenci izkoriščali prostitucijo od avgusta leta 2014, tj. od otvoritve prostorov dalje, in da je spolne usluge v teh prostorih nudilo preko 300 oseb. Gospodarska družba s sedežem v Mariboru je na ta način pridobila najmanj 14 milijonov evrov premoženjske koristi.

Sumijo, da se je to dogajalo od avgusta 2014 in da je v tem času kriminalna združba izkoriščala več kot 100 deklet in pridobila več milijonov evrov premoženjske koristi. Preiskava sicer še ni zaključena, trenutno pregledujejo in analizirajo zasežene predmete ter zaslišujejo osumljene.

Pri izvedbi odrejenih osebnih in hišnih preiskav je bila odvzeta prostost 8 osumljencem, v policijskem pridržanju je ostalo 6 osumljencev. Omenjene osumljence so s kazensko ovadbo privedli k pristojnemu preiskovalnemu sodniku zaradi suma storitve 11 kaznivih dejanj, in sicer zlorabe prostitucije po 175. členu KZ-1, trgovine z ljudmi po 113. členu KZ-1 in neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po 186. člena KZ-1.

A.Š.


Zadnji prispevki