Trenutno se predvaja:
10. september 2020 ob 20:21 Novice

Z Mroucami cajta so v Podbrdu oblikovali nov razpršen turistični produkt

V Podbrdu so v letošnjem poletju zaključili projekt Mrouce cajta oziroma drobtinice časa. Gre za rezultat večletne dejavnosti lokalnih društev in njihovega spremljanja kulturnega, turističnega in bivalnega utripa v kraju.
Eden izmed produktov projekta Mrouce cajta je sprehajalna pot čez Milpoh. Foto: arhiv projekta Mrouce cajta.
Eden izmed produktov projekta Mrouce cajta je sprehajalna pot čez Milpoh. Foto: arhiv projekta Mrouce cajta.

Povezali so vsebine, ki so značilne za to okolje, s tem pa obiskovalcem ponudili razpršeni turistični produkt. Najmočnejši potencial Podbrdu daje namreč njegova dediščina, ki so jo povezali v projektu Mrouce cajta. Koordinatorica projekta Alenka Zgaga: "Vsebin in produktov je zelo veliko, nanašajo se na zgodovinsko, naravno, tehnično in kulturno dediščino ter na športno-rekreacijske vsebine."

V okviru projekta so odprli tudi razstavo Zibelka gorskega teka. Foto: arhiv projekta Mrouce cajta

V Podbrdu so uredili zgodovinsko pot, ki opominja na objekte iz časa rapalske meje. Obnovili so tudi sprehajalno pot čez Milpoh, dodaja Zgaga: "Obiskovalec se povzpne nad center Podbrda in tako vidi Bohinjski predor kot najdaljši železniški predor v Sloveniji. Kot zgodovinska dediščina je tu rapalska meja. Dediščina Podbrda je tudi posebna zgodba, Podbrdo je namreč zibelka gorskega teka in prvega gorskega maratona. Vse te zgodbe smo dali pod eno streho in jih poimenovali Mrouce cajta."

V projektu so sodelovali podbrška krajevna skupnost, planinsko in turistično društvo, društvo Baška dediščina in Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin. Vodilni partner je Občina Tolmin. "Skozi ta projekt se bo označilo nekatere dogodke s tablami, ki jih bodo imeli obiskovalci, turisti na voljo. Teh je v zadnjih letih tudi v tem delu naše občine vedno več," opaža župan Uroš Brežan.

Projekt je del javnega poziva LAS Dolina Soče. Sredstva zanj pa so prispevali Republika Slovenija, Evropski sklad za regionalni razvoj in Občina Tolmin s partnerji.

Meta Škvarč


Zadnji prispevki