Trenutno se predvaja:
29. julij 2019 ob 13:31 Novice

Za ambulanto v kraju pripravljeni zamenjati zdravnika

Anketa na Škofijah: krajani bi radi imeli družinskega zdravnika v kraju, svojega so za to pripravljeni zamenjati, najraje pa bi videli, da bi bila ambulanta v prostorih nekdanje pekarne.
Radio Koper
Ambulanto si želijo v prostorih nekdanje pekarne. Foto: Tjaša Škamperle/Radio Koper

Krajevna skupnost Škofije je na naslove 1200 gospodinjstev poslala anketni vprašalnik, v katerem je krajane spraševala o možnostih umestitve ambulante družinske medicine v svojem kraju. Vprašalnik jih je vrnilo skoraj 300 in mnenja so precej enotna, kar predsednik Matjaž Čok ocenjuje kot uspeh in izpostavlja:

"Ljudje so pripravljeni zamenjati obstoječega zdravnika za novega, ki bi bil na Škofijah. Naša logika je predvsem ta, da se stvari lahko decentralizirajo do te mere, saj tehnologij omogoča prenos podatkov in vse te stvari. Po drugi strani, zakaj bi obremenjevali ljudi, da se vozijo, če imajo storitev blizu. V Koper gredo lahko počet tudi kaj bolj prijetnega, kot pa hoditi k zdravniku."

Želja o ambulanti v kraju je glasna že več let. O tem so razpravljali na zborih krajanov, na sejah sveta krajevne skupnosti, dobili so več neposrednih prošenj, še poudarja Čok. Mestna občina Koper je tudi s tem namenom lani pridobila nov program družinske medicine, pravijo na Verdijevi. A ga potem na Škofijah ni realizirala, saj ni bilo enotnega mnenja o tem, kje naj bo. Še lani so na občini vztrajali, da je edini možen prostor v pritličju Zadružnega doma, krajani so navijali za prvo nadstropje. Matjaž Čok:

"Zdaj smo se osredotočili na prostor nepremičninskega agenta pri stari pekarni. Je pa treba seveda ugotoviti še vse tehnične lastnosti, če je to sploh sprejemljivo."

Še pred umestitvijo ambulante pa mora občina dobiti zeleno luč Zavoda za zdravstveno zavarovanje za financiranje programa. Pobudo za širitev mreže programov ambulant družinske medicine, kjer so kot ena od možnih novih lokacij tudi Škofije, je že dala.

Mateja Brežan


Zadnji prispevki