Trenutno se predvaja:
22. maj 2019 ob 12:25 Novice

Za morebitno privatizacijo Hita potrebna sprememba igralniške zakonodaje

Pred leti je bil igralniško-zabaviščni velikan uvrščen na seznam 15 podjetij za privatizacijo. V letošnjem letnem načrtu piše, da je bila družba opredeljena kot portfeljska naložba in da jo SDH želi prodati. A za to je potrebna sprememba zakonodaje.
Reuters
Veljavna koalicijska pogodba spremembe igralniške zakonodaje ne predvideva. Foto: Reuters

Privatizacija Hita, ki je v večinski lasti države, je zgodba, ki je bolj ali manj aktualna že več let. Slovenski državni holding želi ob predpostavki spremembe zakona o igrah na srečo družbo prodati.

Na ministrstvu za finance odgovarjajo, da veljavna koalicijska pogodba ne predvideva zakonodajnih sprememb na področju sistemske ureditve prirejanja igre na srečo in tako trenutno ne vodi nobenih aktivnosti na tem področju. Po njihovem mnenju je namreč morebitno spreminjanje zakonodaje smiselno le kot sprejem nove celovite sistemske ureditve, temelječe na predhodnih analizah.

Lokalna skupnost je tretjinski lastnik Hita in zato smo o namerah SDH povprašali novogoriškega župana Klemna Miklaviča.

"Glede privatizacije smo previdni. Kar zadeva privatizacijo Hita pa to v tem trenutku ni predmet razprave. Sam sem v rednih stikih z državnimi lastniki in prioritetno delamo na tem, da se kot lastniki dogovorimo, kaj hočemo od te družbe in zagotovimo normalno delovanje novi upravi, da bo lahko peljala razvojne načrte, ki bodo na dolgi rok zagotovili dobro poslovanje in zaščito delovnih mest."

Hit je v preteklosti sodeloval pri pripravah igralniške strategije in tudi predlagal spremembe zakonodaje. Zdaj pa so iz kabineta uprave sporočili, da odločitve v zvezi s premembami zakona o igrah na srečo in možnostih vstopa zasebnih vlagateljev v lastništvo družbe prepuščajo njenim lastnikom.

Ingrid Kašca Bucik


Zadnji prispevki