Trenutno se predvaja:
14. oktober 2019 ob 16:07 Novice

Začel se je 20. filmski festival Poklon viziji

Letošnji festival v središče postavlja meje med državami in meje v filmski umetnosti, pa tudi osvobajanje žensk skozi filmski medij.
Radio Koper/Ivana Zajc|
V Novi Gorici so odprli festival Poklon viziji, ki bo trajal do 20. oktobra. Foto: Radio Koper/Ivana Zajc
Radio Koper/Ivana Zajc|

Festival povezuje sedem mest v Sloveniji in Italiji. Foto: Kinoatelje

Radio Koper/Ivana Zajc|

Letošnja prejemnica nagrade Darka Bratine, britanska dokumentaristka Kim Longinotto. Foto: Kinoatelje

Festival v sodelovanju z drugimi filmskimi institucijami čezmejnega prostora organizira Kinoatelje. Povezuje sedem mest v Sloveniji in Italiji, in sicer Novo Gorico, Gorico, Ljubljano, Videm, Trst, Izolo in Špeter Slovenov.

Na Trgu Evrope, stičišču Gorice in Nove Gorice, so včeraj odprli instalacijo Camera Obscura - Stičišče pogledov Jakoba Koncuta. Vodja festivala Mateja Zorn o tem, kaj instalacija prikazuje:

"Prikazuje, kako podobe nastajajo, hkrati pa nas tudi izziva k premisleku, kako želimo živeti skupno življenje na meji, torej, kakšna je naša vizija razvoja tega prostora."

V ospredju festivala so filmi upora letošnje prejemnice nagrade Darka Bratine, britanske dokumentaristke Kim Longinotto, o kateri selektorica Patricija Maličev pravi:

"S filmsko kamero želi prikazati svetu zapostavljenosti, nasilje, rasne predsodke, torej stvari, za katere pogosto ne želimo vedeti, da obstajajo, niti jih videti."

Novost festivala je programski sklop kratkega filma Prvi poleti, ki letos govori o različnih mejah. Koordinator Aljaž Škrlep pojasnjuje, da so vanj uvrstili:

"Kratki film mladih avtorjev in avtorjev, ki so nekoliko drznejši, avtorjev z neko novo govorico, ki skušajo prečkati tako formalne kot vsebinske meje."

Jubilejna edicija obeta bogat filmski, pa tudi strokovni program, razpravljali bodo denimo o filmu kot priložnosti za razvoj kulturnega turizma.

Ivana Zajc


Zadnji prispevki