Trenutno se predvaja:
15. januar 2019 ob 11:41 Novice

Začenja se odstranjevanje potopljenih plovil iz Jernejevega kanala

Direkcija za vode je danes začela odstranjevati odpadna plovila neznanih lastnikov iz Jernejevega kanala. Lastniki so sicer v predvidenem roku na javni poziv direkcije do konca decembra sami odstranili dve od skupno 16 opuščenih plovil.
Odstranjevanje plovil je ključno za razvoj zdaj degradiranega območja obale ob Krajinskem parku Sečoveljske soline, za kar si že več kot dve desetletji prizadevajo domačini. Foto: Radio Koper/Lea Širok
Odstranjevanje plovil je ključno za razvoj zdaj degradiranega območja obale ob Krajinskem parku Sečoveljske soline, za kar si že več kot dve desetletji prizadevajo domačini. Foto: Radio Koper/Lea Širok
Pri odstranjevanju plovil z nezakonitih privezov sta bila prisotna tudi piranski župan Đenio Zadkovič in ministre Jure Leben.

Pri odstranjevanju plovil z nezakonitih privezov sta bila prisotna tudi piranski župan Đenio Zadkovič in ministre Jure Leben. Foto: Lea Širok

Zeleno luč je ministrstvo za okolje in prostor prižgalo prejšnji teden, ko je pridobilo še zadnje dovoljenje za odvoz oziroma izvoz odpadnih plovil iz Jernejevega kanala na ustrezno odlagališče pri avstrijskem Gradcu, saj pri nas nimamo urejene razgradnje plovil. Na stroške države bo dela izvedla družba VPG Drava Ptuj. Od morebitnih znanih lastnikov pa bodo stroške nato terjali nazaj, je ob oktobrskem obisku območja napovedal minister za okolje in prostor Jure Leben.

In kot je dejal, se urejanje razmer v Jernejevem kanalu ne bo zaključilo z odstranitvijo plovil. Sledili bodo namreč inšpekcijski postopki še nad vsemi privezanimi plovili in nato še nad tistimi, ki bodo vplula ali izplula iz Jernejevega kanala.

Tam je namreč še okrog tristo nezakonito privezanih plovil. Njihovi lastniki imajo na tem delu slovenske obale že več kot dve desetletji brezplačne počitnice. Na črno pa gradijo tudi nove pomole, poudarjajo domačini, ki si v Seči želijo predvsem komunalne priveze.

Ministrstvo za okolje bo pri nadaljnjem urejanju območja tesno sodelovalo s piransko občino, ki tam načrtuje komunalno pristanišče ter kolesarske in pešpoti.

Povejmo še, da je občina pred dvema letoma sama odstranila zapuščena plovila na kopnem in naredila red tam, kjer je imela pristojnosti. Država se je sicer že leta 2003 zavezala, da bo rešila težave z nelegalno marino v Seči. A je tej zavezi sledilo 15-letno obdobje izgovorov in prelaganja odgovornosti med državo, inšpekcijskimi službami in občino. In očitno v vseh teh letih tudi politične volje ni bilo.

Lea Širok


Zadnji prispevki