Trenutno se predvaja:
26. november 2018 ob 12:27 Novice

Zadružna kraška banka v skupini Cassa Centrale Banca

Združitev z 89 bankami z vseh koncev Italije so potrdili na izrednem občnem zboru. Zagotavljajo, da bodo še naprej uporabljali slovenščino in bodo predani prostoru.
Sedež Zadružne kraške banke na Opčinah. Foto: Primorski dnevnik

Zadružna kraška banka s sedežem na Opčinah vstopa v novo italijansko bančno skupino "Cassa Centrale Banca". V njej je že 89 bank z vseh koncev države, njihov skupni kapital presega 72 milijard evrov. Ob tej pomembni spremembi v poslovanju edina slovenska banka v Italiji ohranja povezanost z domačim prostorom in slovenski uradni jezik.

Skupna Zadružna kraška banka, ki je nastala lansko jesen z združitvijo zadnjih dveh slovenskih bank na Opčinah in Doberdobu ter Sovodnjah, je minulo poslovno leto končala z dobičkom. Skladno s politiko Evropske centralne banke pa se je odločila za sodelovanje v prenovi, ki naj bi zagotovila stabilnost bančnega sistema. Vrata so soglasno in dokončno odprli prisotni člani na izrednem občnem zboru.

Predsednik uprave Adriano Kovačič: "Vsaka zadružna banka ima svojo zgodovino in je motor ekonomskega in socialnega razvoja v svojem prostoru. To pomeni, da center vsega, te reforme, ostanejo še vedno naše zadružne banke."

Bančna skupina bo določala glavne smernice poslovanja svojih članic, nadzirala njihovo delo, določala kriterije za člane upravnih svetov in tudi menjave upraviteljev posameznih bank.

Predsednik slovenske članice: "Predanost našemu prostoru bo ostala nespremenjena. Še naprej bomo podpirali člane in pripadnike krajevne skupnosti."

Zadružno bančništvo v Italiji bo tako ohranilo vrednote vzajemnosti in povezanosti z ozemljem. Zadružna kraška banka bo po novem imenu dodala še Trst in Gorica. Kljub spremembi pa ohranja kulturno pripadnost svoji narodni skupnosti in slovenski uradni jezik. Četudi razmišlja o povečanju svoje prisotnosti na Goriškem, za zdaj novih poslovalnic ne načrtuje.

Prispevek Mirjam Muženič:


Zadnji prispevki