Trenutno se predvaja:
6. julij 2017 ob 15:40Novice

Zakaj je na Škofijah gorivo dražje?

Po deregulaciji cen goriv ob avtocestah je nekoliko višje cene opaziti tudi na Petrolovih črpalkah. OMW je možnosti višanja cen uporabil le na Škofijah.
false
Potrošniki lahko cene primerjajo na spletnih straneh trgovcev z naftnimi derivati. Foto: BoBo
avtoprevozniki, tovornjaki

Avtoprevozniki zaradi prihrankov pogosto tankajo v tujini. Foto: BoBo

Trgovci lahko cene goriv na črpalkah ob avtocestah določajo do najvišje dovoljene cene. Petrol je to možnost izkoristil, vsaj tako pravi spletni pregledovalnik. Cena dizla je sicer po večini takšna kot ob regionalnih cestah. Le pri Vrtojbi so ga podražili. OMW se je za povišanje odločil takoj ob sprostitvi regulacije le na Škofijah.

Večji avtoprevozniki so seveda pozorni na cene, nam je povedal Milan Slokar. »Mi vseskozi spremljamo cene nafte tudi v Evropi. In po navadi, tam kjer so naši kamioni, ugotavljamo kakšna je cena. Če je cena ugodnejša kakor tu v Sloveniji, tudi tam tankamo. V Italiji zagotovo ne, ker je tam bistveno višja cena nafte in ni popustov, v Avstriji in Nemčiji pa se to že splača, pa tudi v drugih državah. Natankamo ne samo tistega, kar rabimo, ampak kar polne rezervoarje. Pridemo tudi v Slovenijo in gremo iz nje z nafto, ki jo kupujemo drugje. To ne bi radi delali, ker je slabo za državo.«

Trgovci lahko cene prilagajo denimo prometnim konicam, poletni sezoni, ko pričakujejo več turistov. Za enkrat ni enotnega portala, kjer bi bile na enem mestu zbrane cene vseh trgovcev z gorivom. Na gospodarskem ministrstvu ga bodo pripravili do novembra.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki