Trenutno se predvaja:
18. oktober 2017 ob 13:16 Novice

Zakon o istospolnih partnerskih zvezah je dobro zaživel

Aktivist za pravice istospolnih Mitja Blažič ocenjuje, da je zakon dobro zaživel, saj so odzivi zelo pozitivni.
Mitja Blažič

Mitja Blažič. Foto: BoBo

Februarja letos se je začel uporabljati Zakon o partnerski zvezi, ki je istospolnim parom in družinam prinesel enake pravice in dolžnosti, kot jih imajo zakonski in zunajzakonski partnerji, razen posvojitve otrok in oploditve z biomedicinsko pomočjo. Na območju upravnih enot Nova Gorica, Koper, Sežana in Piran so bile po novi zakonodaji sklenjene tri partnerske zveze. V nevladni organizaciji Legebitra, po odzivih, ki jih dobivajo, ocenjujejo, da je zakon dobro zaživel v praksi.

V Legebitri po nekaj mesecih, odkar se je začel uporabljati Zakon o partnerski zvezi, ugotavljajo, da so ljudje začeli aktivno uporabljati pravice, ki izhajajo iz zakona. Aktivist Mitja Blažič pravi, da so odzivi, ki prihajajo do njih, zelo pozitivni, opaziti je veliko olajšanje: "Pošiljajo nam fotografije, pošiljajo nam zahvale, ker je aktivizmu po 28 letih prizadevanj uspelo urediti temeljne socialne in ekonomske pravice istospolnih parov in družin. Pošiljajo nam njihove izkušnje z upravnimi enotami. Dostikrat so ti odzivi zelo ganljivi. Tudi osebe na upravnih enotah so izrazito prijazne in nekako razumejo pomembnost tega trenutka"

Nekatera vprašanja, kljub napredni zakonodaji, še vedno ostajajo odprta. Med temi tudi vprašanje, kako po sklenitvi partnerske zveze pridobiti državljanstvo za partnerja, ki je iz druge države. "Ni popolnoma jasno, kdaj začnejo teči roki, ki so potrebni pri pridobitvi državljanstva, če gre za partnerja iz druge države - ali se šteje že čas registracije istospolne skupnosti ali se začenja šteti s sklenitvijo partnerske zveze. V ta namen je naša pravna svetovalnica povprašala Ministrstvo za notranje zadeve za interpretacijo in čakamo na njihov odgovor."

Mija Blažič pravi, da se bodo morebitne pomanjkljivosti še pokazale pri uporabi zakona: "V analizi smo ugotovili, da gre približno za 200 pravic iz 70 različnih zakonov. Gotovo bo pri uveljavljanju vseh teh pravic prihajalo do kolizij, prihajalo bo do nejasnosti, ki jih bomo pač sproti reševali."

Sicer pa odgovore na konkretna vprašanja o pravicah, istospolni lahko dobijo na Legebitri, kjer so vzpostavili spletno stran LGTB pravice in mrežo LGTB prijaznih odvetnic in odvetnikov.

Daljši pogovor Barbare Kampos z Mitjo Blažičem lahko slišite prek povezave nad besedilom.


Zadnji prispevki