Trenutno se predvaja:
11. december 2019 ob 08:35 Novice

Zaradi pomanjkanja kadra v Izoli ne bodo okrnili dela na oddelkih bolnišnice

Razpisi so stalno odprti. Prijave so, a jih ni dovolj. Predlagajo sistemske ukrepe, poudarjajo pa, da je treba začeti tudi z dejavnostmi, ki bodo povečale ugled in spoštovanje teh poklicev.
Na bolnišničnih oddelkih bi morali plače takoj povišati za tretjino, meni pomočnica direktorja SBI Dragica Blatnik. Foto: Radio Koper/Mateja Brežan
Na bolnišničnih oddelkih bi morali plače takoj povišati za tretjino, meni pomočnica direktorja SBI Dragica Blatnik. Foto: Radio Koper/Mateja Brežan

Tudi Splošna bolnišnica Izola se že dlje časa ukvarja z izzivom zagotavljanja strokovnih kadrov zdravstvene nege na trgu dela, predvsem zaradi fluktuacije kadra in novo pridobljenih programov dela. Do konca septembra letos so zabeležili 35 novih prihodov in kar 52 odhodov zaposlenih v zdravstveni negi. Pred največjimi izzivi so intenzivne enote, hospitalni internistični del s kirurgijo, pediatrija in urgentni center. Kot pojasnjuje pomočnica direktorja za področje zdravstvene nege in oskrbe, Dragica Blatnik, gre za delovna mesta, ki zahtevajo težje pogoje dela, večjo stopnjo odgovornosti, triizmensko delo, delo ob vikendih, dežurstva ob praznikih.

Analitično spremljanje kaže, da večinoma odhajajo na primarni nivo, kjer se odpirajo novi programi, v pokoj ali celo v druge poklice. O zmanjšanju obsega storitev ne razmišljajo, pomanjkanje za zdaj rešujejo predvsem na tri načine:

"Pridejo pomagat tudi zaposleni iz drugih oddelkov, služb znotraj bolnišnice. Odprli smo tudi informacijo in sodelujemo z drugimi zdravstvenimi inštitucijami, nam hodijo pomagat. Pomagajo nam tudi upokojene medicinske sestre."

Na bolnišničnih oddelkih bi morali plače takoj povišati za tretjino, ugotavlja Blatnikova in poziva, da je potreben nov celovit in sistemski pristop. S pristojnimi na državni ravni so stalno v stiku:

"Tudi na ravni države pričakujemo interventne ukrepe, da se bodo težja delovišča primerno ovrednotila, tudi nagradila. Da bodo bolnišnice lahko bolj konkurenčne na trgu dela."

Na zadnji seji strokovnega sveta so izpostavili tudi potrebo po sprostitvi pogojev in poenostavitvi postopkov za zaposlovanje iz tujine, tako kot pred leti za zdravnika in tudi za kader v negi. Veliko zanimanja kažejo v nekdanjih jugoslovanskih republikah.

Mateja Brežan


Zadnji prispevki