Trenutno se predvaja:
16. januar 2020 ob 11:23 Novice

Zdravniki: "Dodatno onesnaževanje v Soški dolini nepotrebno!"

Zdravniki in zobozdravniki na Goriškem pozivajo politiko in ostale odločevalce v državi, da pri dopustnih mejnih vrednostih onesnaževanja v srednji Soški dolini upoštevajo načelo previdnosti in izhajajo iz zdravja ljudi.
Količino odpadkov za sosežig bi v Salonitu Anhovo radi povečali za dobrih 26 tisoč ton na leto. Foto: BoBo
Količino odpadkov za sosežig bi v Salonitu Anhovo radi povečali za dobrih 26 tisoč ton na leto. Foto: BoBo

S pozivom, ki ga je podpisalo več kot 140 zdravnikov iz vse države in se mu pridružuje tudi Zdravniška zbornica, želijo opozoriti na problematiko izpustov v okolje in nameravanega povečanja količine odpadkov za sežig v peči Salonita Anhovo. Pridružujejo se opozorilom okoljevarstvenikov, da anhovska cementarna pridobiva vse večji delež energije s sosežigom odpadkov, tudi nevarnih. O grožnji za zdravje ljudi prvopodpisana pod zdravniškim pozivom Nevenka Mlinar:

"Nadaljnje življenje v okolju z emisijami v zrak, ki so prisotne sedaj, lahko dolgoročno in sinergijsko negativno vpliva na njihovo zdravstveno stanje."

V svojem pozivu zdravniki še opozarjajo na zakonsko ureditev, ki pri sosežigu odpadkov dovoljuje nekajkrat višjo vrednost izpustov nevarnih snovi v zrak v primerjavi s sežigalnicami. O nameri, da Salonit poveča količino odpadkov za sosežig, z okoljskega ministrstva odgovarjajo, da na Agenciji za okolje o tem še niso odločili, za mnenje o sprejemljivosti posega in spremembah okoljevarstvenega soglasja pa da vedno zaprosijo vse pristojne s področja varstva okolja. V srednji Soški dolini pomenijo veliko zdravstveno ogroženost tudi stara okoljska bremena, poudarja okoljevarstvenik Dušan Plut:

"Iz tega vidika se mi zdi karkšno koli dodatno onesnaževanje - tudi če je v okviru mejnih vrednosti - absolutno nepotrebno in mislim, da bi moralo biti na prvem mestu zdravje ljudi."

V Salonitu podrobnosti iz poziva zdravnikov še preučujejo, količino odpadkov za sosežig pa bi radi povečali za dobrih 26 tisoč ton na leto, sporočajo iz te anhovske družbe.

Valter Pregelj


Zadnji prispevki