Trenutno se predvaja:
13. februar 2018 ob 13:50 Novice

Zdravstveno osebje zahteva obljubljene standarde

Zaposleni v zdravstveni negi in socialnem varstvu o razlogih za stavko: vlada se je uvedbi standardov in normativov zavezala že leta 2013.
Stavkajoče delavke šempetrske bolnišnice.
Stavkajoče delavke šempetrske bolnišnice. Foto: Radio Koper/Karin Zorn

Z današnjo dveurno opozorilno stavko so na svoj položaj opozorili v Sindikatu zaposlenih v zdravstveni negi ter Sindikatu za zdravstvo in socialno varstvo. Med zahtevami so odprava plačnih anomalij, zvišanje plač na raven primerljivih poklicev, najglasnejša pa je uvedba standardov in normativov dela, kateri se je s podpisom vlada zavezala že leta 2013.

Delamo pošteno, strokovno, korektno, poudarja predstavnica Sindikata delavcev v zdravstveni negi, Mira Peroša. Zaposleni ob morebitni odsotnosti na koncu meseca s plačo ne pokrijejo niti položnic, mnogi imajo poškodovane hrbtenice, izpostavlja: "Vemo, da nekatere naše kolegice v bolnišnicah – lani so bile narejene raziskave in meritve - na dan prenesejo 1500 kilogramov, in to iz dneva v dan. Nekateri delajo vse tri izmene, ob koncih tedna, delajo po 4 ali 5 vikendov, da so lahko šestega prosti ..."

Delavci pregorevamo zaradi premajhnega števila zaposlenih in prevelikega obsega dela, pa opozarja sindikalni zaupnik v Obalnem domu upokojencev Koper, Mitja Batagelj. Vsaj 10 novih delavcev bi potrebovali. V nočni izmeni delata dva in skrbita za 170 stanovalcev: "Dodatek za 16 ur nočnega dela je 18 evrov bruto, kar pomeni nekaj več kot evro dodatka na uro - bruto! Imamo tudi precej zaposlenih z omejitvami; so invalidi prve ali druge kategorije." Povprečna starost osebja zdravstvene nege in socialnega varstva se tudi v domu v Kopru bliža starosti 50 let.

V Splošni bolnišnici Franca Derganca Nova Gorica ni bilo težko prepoznati, da poteka stavka. Zaposleni so si namreč na delovna oblačila nalepili napis STAVKAM. Med osmo in deseto uro so na oddelkih zagotavljali le nujno medicinsko oskrbo, pacientov v ambulantah pa niso prenaročali. Kot so povedali v vodstvu bolnišnice, stavkajoče podpirajo.

V Novogoriški bolnišnici so stavkali vsi kadri, razen zdravnikov, je povedal Matjaž Mrhar predsednik sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije v bolnišnici. Po Mrharjevih besedah, jih je do stavke privedlo že več desetletno varčevanje v zdravstvu: "Zaposlen sem že 36 let in varčujemo od prvega dne službe pa do danes. Ljudje bi verjetno tudi več napravili, če bi bili dejansko plačani za svoje delo. Plača v kuhinji je približno 500 evrov, za tehnično osebje tudi približno 450 do 550 evrov – govorim seveda o neto zneskih, s tem, da imajo seveda pri plačah tudi dodatke do minimalne plače."

Stavkovne zahteve je povzel Dalibor Paljič, predsednik sindikalne enote sindikata delavcev zaposlenih v zdravstveni negi Slovenije: "Prva zahteva je dvig plač v okviru odprave plačnih anomalij in odprava varčevalnih ukrepov; uveljavitev kadrovskih standardov in normativov; višje plačilo za neugoden delovni čas in pravično plačilo na dan praznika; zadnja zahteva pa je jubilejna nagrada za 40 let delovne dobe."

Pacientov v ambulantah niso prenaročali. Poskrbeli so za otroke do 18 let in za starejše od 65 let, drugi so morali počakati. Na oddelkih so zagotavljali nujno medicinsko oskrbo. In kako so stavko občutili pacienti?

  • "Nič ne občutimo. Vse je odlično, tako kot mora biti."
  • "Podpiramo."
  • "Moramo čakati. Nezadovoljna sem, ker smo prišli od daleč."

Kot je dejala direktorica bolnišnice Nataša Fikfak, so se na stavko pripravili že v prejšnjem tednu, stavkajoče pa podpirajo.

Mateja Brežan, Karin Zorn

Prispevek Mateje Brežan o dogajanju v Kopru:

Prispevek Karin Zorn o dogajanju v Novi Gorici:


Zadnji prispevki