Trenutno se predvaja:
18. september 2019 ob 12:15 Novice

Zeleni program za večjo vključenost

Večjo socialno vključenost in širitev možnosti za delo za osebe s posebnimi potrebami že dvajset let omogoča tudi Zeleni program. Tako so poimenovali dejavnost, pri kateri sodelujeta Varstveno delovni center Koper in Komunala Izola.
Radio Koper
Zeleni program je primer dobre prakse primerne tudi za druge občine. Foto: Bobo

Za vzdrževanje zelenic in igrišč v Izoli skrbijo tudi varovanci Varstveno delovnega centra Koper, med njimi je tudi Ana:

"V Livade, tam, kjer je vrtec, gremo čistit do enajste ure. Vsak dan do petka, do kosila."

Pred dvajsetimi leti sta Varstveno delovni center Koper in izolska Komunala pristopila k projektu Zeleni program. Pobudnik programa je bil takratni strokovni delavec Tomo Dadić, ki se začetkov tako spominja:

"Začeli smo z enim igriščem, nadaljevali z dvema, tremi,... Cilj vsega je bil vključevanje uporabnikov v običajno okolje. Smo del tega okolja, delamo, sodelujemo."

Zeleni program, ki ga izvajajo v vseh enotah Varstveno delovnega centra Koper, je utrl pot različnim oblikam individualne vkjučenosti, je povedala direktorica Dragica Fojan:

"Danes uporabniki s podporo delajo v različnih organizacijah. Včasih se preveč držimo predpisov in iščemo, kje kaj piše. Vse naj bi bilo namreč predpisano. Ta stvar žal formalno ni urejena, ni pravih podlag, se je pa izkazalo kot pomembno to, da ljudje imajo možnost in pravico do dela."

Direktor izolske komunale, Denis Bele:

"Smo lahko ponosni, kar smo v minulih dveh desetletjih razvili. Zgodba se šele za prav začenja."

Uporabniki Varstveno delovenga centra so se letos pridružili tudi aktivnostim za ureditev prostorov novega centra ponovne uporabe, udeležujejo pa se tudi kreativnih delavnic, ki jih pripravljajo v izolski komunali.

Tjaša Lotrič


Zadnji prispevki