Trenutno se predvaja:
18. november 2019 ob 14:16 Novice

Zemlja ponekod ne požira več vode, trud istrskih kmetov izničen

Pogoste novembrske padavine že povzročajo skrbi istrskim kmetom, zlasti tistim, ki imajo njive v dolinah in na ravnem. Vsi upajo na izboljšanje vremena in zmerno burjo, ki bi osušila zemljo.
Poplavljena njiva, zemlja vode ne požira več. Foto: Luka Parovel
Poplavljena njiva, zemlja vode ne požira več. Foto: Luka Parovel

Zemlja je premočena in marsikje ne požira več vode. Kmetje imajo zaradi tega težave. Nekateri so sicer še ujeli optimalen čas za sajenje in setev, pravi specialistka za zelenjadarstvo pri novogoriškem kmetijsko- gozdarskem zavodu Jana Bolčič:

» V oktobru smo imeli izredno lepo vreme in tisti, ki je uspel že takrat vse pravočasno pripraviti, je zadel v polno.«

Če se zemlja ne bo posušila, bodo morali vsi, ki so zamudili idealno vreme, počakati na pomlad. Visoke temperature so prekrižale načrte tudi tistim, ki so skrbno načrtovali sajenje v različnih terminih, da bi pridelek kontinuirano pobirali vso jesen:

»Ta trud, ki je bil vložen v to, da bi sadili ob različni terminih in nato tudi daljši čas pobirali, je izničen, ker morajo vse pobrati hkrati.«

Kmetje trenutno pobirajo in rešujejo cvetačo, brokoli in radiče. S porom, poznim zeljem in ohrovtom se še ne mudi. Težave so s česnom. Eden večjih pridelovalcev je Luka Parovel, ki ima njive na bertoškem območju:

»Glede na to, da so take obilne padavine, česna še nismo uspeli posaditi. Upajmo, da bo kmalu konec, da bomo še pravočasni. Nismo še povsem prepozni, a nam to letos predstavlja težave!«

Dobrodošla bi bila burja, dodaja Parovel. Seveda ne premočna, da ne povzroči še dodatne škode.

Monitoring, ki ga po junijskem iztirjenju vlaka v Dolu pri Hrastovljah in izlitju kerozina iz poškodovane cisterne izvajajo Slovenske železnice, v nobeni vrtini ni odkril onesnaženja. Zadnje meritve so opravili 14. novembra. Strah, da bi gorivo utegnilo pronicati v podtalnico, se je okrepil predvsem zaradi obilnih novembrskih padavin. Naslednji monitoring je predviden za četrtek. Meritve sicer izvajajo glede na višino podzemne vode v vrtinah, vsak dan pa ga zaradi varnosti vodovodnega sistem opravlja tudi Rižanski vodovod.

Iz podjetja so sporočili, da iz dosedanjih laboratorijskih analiz surove vode izhaja, da onesnaženja s kerozinom ni bilo zaznati. Tudi po obdobju obilnih padavin ter posledično povečanega izpiranje vodonosnika reke Rižana v vzorcih surove vode ni bilo zaznati onesnaženja s kerozinom.

Jasna Preskar


Zadnji prispevki