Trenutno se predvaja:
22. avgust 2019 ob 13:49 Novice

Zgodovinski korak za ravnatelje slovenskih šol v Italiji

Slovenske šole v Italiji bodo imele sedem novih ravnateljev. Letos so lahko kandidati prvič opravljali izpite v slovenščini, pred tem je bilo natečaje možno opraviti le v italijanskem jeziku.
Radio Koper
Sedem ravnateljev je že bilo razporejenih po slovenskih šolah v Italiji. Foto: Rudi Pavšič/FB

Prvič v zgodovini so lahko ravnatelji, ki bodo septembra zasedli delovna mesta na sedmih slovenskih šolah na Tržaškem, Goriškem in Videmskem, opravljali ustne in pisne izpite v slovenskem jeziku, je povedal vodja Urada za slovenske šole Igor Giacomini. Ob tem dodaja, da je razpis, ki so ga izpeljali na uradu, korak h krepitvi sistema slovenskega šolstva v Italiji:

"Namreč, če ima šola ravnatelja, ki je polno zaseden, to deluje na učinkovitost in operativnost. Še vedno v sklopu pomena in teže tega natečaja je dejstvo, da bomo ostale ravnatelje, ki so zasedali dve ali tri mesta v šolah, lahko razbremenili in bo tudi to vplivalo na boljše delovanje šol."

V prihajajočem šolskem letu bo imelo redno zaposlitev v slovenskih vrtcih in šolah tudi 31 vzgojiteljev, učiteljev in profesorjev:

"Tudi to je po svoje razveseljivo. Je pa res, da so ti razpisi nekako zaposlili prekarno osebje, to pomeni, da nameščamo vedno iste osebe na mesta, ki so jih prej zasedali s pogodbo za določen čas. Rak rana slovenskega šolstva v Italiji je, da imamo veliko prostih delovnih mest in jih s težavo zapolnjujemo.

Letos na šolah primanjkuje tudi administrativnega osebja, v teku pa je za ta delovna mesta nov razpis.

Tjaša Lotrič


Zadnji prispevki