Trenutno se predvaja:
4. maj 2020 ob 08:39 Novice

Življenje se počasi vrača na mestne ulice

Lastniki manjših trgovin in gostinci so se med prazniki pripravljali na ponovno odprtje lokalov. Po 40 dneh so danes zaživele tudi mestne ulice, ki so bile v času prepovedi obratovanja precej prazne.
Pristaniška ulica v Kopru je spet zaživela. Foto: Radio Koper/Tjaša Škamperle
Pristaniška ulica v Kopru je spet zaživela. Foto: Radio Koper/Tjaša Škamperle

Gostinci so še včeraj mize na terasah razporejali tako, da bodo danes goste postregli kar se da varno. Trgovci so prezračili trgovine, ki so bili zaprte od sredine marca. Danes lahko odprejo tiste, ki so manjše od 400 kvadratnih metrov. Oživele so mestne ulice z manjšimi trgovinami. V Zavodu Koper Otok, ki združuje mestne trgovce, gostince in druge ponudnike, so svojim članom razdelili zaščitno opremo, ki jo bodo pri delu s strankami potrebovali, pravi David Tomovski:

"Vabimo ljudi, da se obnašajo odgovorno in da podpirajo lokalno. Le tako bomo ponovno začeli delo, kot smo ga bili vajeni ali pa na novih temeljih."

Danijela Šegula je danes zjutraj v lokal na Župančičevi ulici prišla z metrom.

"Meter in pol med strankami, med stoli, terasa je pripravljena in funkcionira. Vsa pravila imamo razobešena, vsak mora biti odgovoren, tako da bomo lažje delali."

Urška Kosmina je že včeraj na teraso prišla z metrom in zaščitnimi sredstvi. Foto: Radio Koper

Urška Kosmina je lokal v bližini sodišča odprla poskusno, če ne bo dovolj strank, ga bo znova zaprla. Glede priporočil pa: "Strank nimam pravice spraševati, s kom živijo. Upam, da bodo tudi inšpektorji razumevajoči in da nas bodo pustili delati. Teraso smo uredili tako, da je manj miz."

Pred enim od frizerskih salonov, ki ne sprejema naročil, se je zjutraj nabrala vrsta čakajočih moških. Gneče pred trgovino z oblekami na Čevljarski ulicami pa ni bilo. Med sprehodom po Kopru smo opazili, da niso vsi lokali in trgovine izkoristili možnosti in priložnosti, da bi dejavnost spet odprli.

Vrsta moških pred brivcem in frizerjem v Kopru. Foto: Radio Koper
Erna Lindič je v minulih tednih po dolgem času na Partizanski cesti slišala ptičje petje. Foto: Radio Koper/Tjaša Škamperle

Vrnitev v nove ali stare tirnice pričakuje tudi Erna Lindič, ki bo danes odprla vrata papirnice na Partizanski cesti v Sežani:

"Prilagajati se bo potrebno, ne tarnati. Vsak bo moral prisluhniti povpraševanju, tudi s spletno prodajo. Pogrešali bomo šolarje, pisarne in podjetja pa bodo, upam, delale kot doslej, potrebovali bodo podobne stvari, kot so jih do zaprtja.

Novogoriške ulice so po dolgih tednih spet zaživele

Lepo vreme so tudi Novogoričani izkoristili za sprehod po mestu ali pitje kave v enem izmed lokalov na osrednjem trgu. Ponovnega druženja so veseli.

"Dobro je, da je Bevkov trg spet zaživel."

"Super je, ker smo bolj svobodni, nam je manjkala svoboda."

"Zdaj, ko je lepo vreme, je super. Smo komaj čakali, da se malo podružimo."

Na sliki Bevkov trg v Novi Gorici v času trajanja ukrepov proti koronavirusu in ob odprtju gostiln s terasami. Foto: Radio Koper/Ivana Zajc

Poleg gostinskih lokalov so se odprle tudi nekatere manjše prodajalne, med drugim tudi knjigarna in prodajalna s čevlji. "Stranke so obveščene, da se v knjigarnah knjig ne lista. Predhodno pokličejo po telefonu in vprašajo, če imamo določeno knjigo, da jo lahko prelistajo po internetu. Ko pridejo, knjigo samo kupijo," nam je povedala prodajalka. Zadrego kupcev so opazili tudi v trgovini s čevlji: "Opaža se varnostna razdalja, kako bi kdo prijel čevelj, kako bi si razkužil roke. Se občuti, da je strah še prisoten."

Naj ob tem dodamo, da smo med našim sprehodom po mestu tudi mi opazili, da ljudje upoštevajo samozaščitne ukrepe in predpisano varnostno razdaljo.

Tjaša Škameprle in Meta Škvarč


Zadnji prispevki