Trenutno se predvaja:
20. junij 2019 ob 08:32Novice

Znanstveno raziskovalno središče Koper odprlo vrata osnovnošolcem

Na Znanstveno raziskovalnem središču Koper so se ob letošnji 25-letnici delovanja odločili, da bodo mladim ter širši javnosti z vrsto dogodkov približali znanost in raziskovalno dejavnost.
Radio Koper/Lea Širok|
Na dneve odprtih vrat so povabili učence zadnje triade osnovnih šol koprske občine. Med drugim so jim svoje delo predstavili sodelavci inštitutov za kineziologijo in za oljkarstvo. Foto: Radio Koper/Lea Širok

V Mediteranskem centru zdravja v koprski Areni Bonifika so učenci iz šole Antona Ukmarja na praktičen in zabaven način spoznali področje kineziologije. Osmošolka Valentina:

»So nam razkazali ta inštitut, nam razložili vedo, ki je prej nisem poznala, in na koncu smo imeli še dve delavnici, ki smo ju z veseljem opravili.«

Za Valetnino so testi pokazali, da se giblje dovolj, saj je kot plesalka aktivna tudi izven pouka. To pa ne velja za večino njenih sovrstnikov. Predstojnik Inštituta za kineziološke raziskave dr. Boštjan Šimunič poudarja, da se mladi sicer zavedajo, da se na splošno premalo gibljejo.

»Zanimivo je, da se starejši osnovnošolci gibljejo le še 40 odstotkov od tega kar se gibljejo pet do sedemletniki.«

Za generacije, ki so se rodile v svet pametnih telefonov in spletnih povezav, bo potrebno poiskati nove pristope, s katerimi jih bodo prepričali v nujnost gibanja, predvsem pa bi omejili gibalno neaktivnost. Več kot štiri ure sedenja na dan že zelo škodi zdravju, še posebej če sedenja ne prekinjano na pol ure, dodaja Šimunič.

»In danes je sedenje drugi dejavnik umrljivosti, prehitelo je tudi kajenje.«

Spoznanja znanosti približati javnosti, to bo rdeča nit 25-letnice delovanja koprskega ZRS-ja, poudarja . direktor Rado Pišot.

»Želimo, da javnost spozna, kaj znanost pravzaprav sploh je in kako jo lahko v vsakodnevnem življenju umešča v svojo dobrobit in v prednost svojega delovanja.«

Razvejano družboslovno in naravoslovno raziskovalno dejavnost bo ZRS jeseni posebej predstavil tudi srednješolcem.

Lea Širok


Zadnji prispevki