Trenutno se predvaja:
7. junij 2017 ob 09:45 Novice

Zobozdravstvena preventiva in vzgoja na Goriškem dajeta odlične rezultate

Šolski zobozdravniki ugotavljajo, da je zobne gnilobe vse manj. V letošnji preventivni akciji Čisti zobje se je pokazalo, da ima čiste zobe vsak drugi šolar.
false
Redno in pravilno čiščenje zob je najpomembnejši steber vsakršne oralne higiene, predvsem pa najmočnejše orožje v boju proti nastanku zobne gnilobe.

Zobozdravstvena preventiva in vzgoja domujeta v goriški regiji že 33 let. Letos so organizirano sodelovali tudi novogoriški vrtci, kar pomeni, da se je več kot 800 malčkov seznanjalo s pravilnimi tehnikami pri čiščenju zob in dobivalo prve spodbude za zdrave navade. Udeležba šolarjev je bila visoka, tako kot vsa leta do sedaj. Izvajalci so zadovoljni, nam je povedala vodja preventivnega zobozdravstva v regiji, Lijana Jurečič. »Vseh sodelujočih je bilo letos 3511. Razdeljenih brošk je bilo 1639, kar je ogromno. Broške pa dobijo samo tisti otroci, ki so imeli ob nenapovedanih kontrolah in teh je 8 do 10 letno, čiste zobe.«

Tokratni regijski zmagovalci so postali devetošolci iz Branika, ki so bili najboljši že zadnja tri leta, letos tudi v vseslovenskem merilu. In to je več kot zmaga razreda, dodaja Jurečičeva. »To je njim prišlo v kri, to delajo zaradi sebe in večje zmage pa res ne moreš doseči.«

Šolski zobozdravniki ugotavljajo, da so čisti zobje in ustna higiena pri slovenskih otrocih in mladostnikih v porastu, zobne gnilobe je vse manj, bleščeči in beli nasmehi so pri nas standard, je zadovoljna Jurečičeva.

Zdenka Tomulič


Zadnji prispevki