Trenutno se predvaja:
8. april 2017 ob 14:32 Osebnost Primorske

Benjamin Ličer, pilot s širokim srcem

Osebnost Primorske meseca marca je postal zato, ker je v tem mesecu prejel kipec Civilne zaščite za življenjsko delo.
Benjamin Ličer. Foto: Leo Caharija, Primorske novice
Benjamin Ličer. Foto: Leo Caharija, Primorske novice

Njegovih 40 let letalske kariere opisujejo mnogi presežniki, zapisani v številkah in spominih: 29 tisoč vzletov in pristankov, 12 tisoč ur letenja, 38 let je upravnik Obalnega letalskega centra Portorož, velikokrat je rešil življenje ljudem, odkril več kot 300 požarov, kar nekajkrat zasilno pristal in tako rešil tudi sebe in trikrat izvedel vrhunski podvig z letalom, ko je poletel pod obok solkanskega mostu. Naša Osebnost Primorske je postal zato, ker je marca prejel kipec Civilne zaščite za življenjsko delo, ki je okronal izjemno delo izjemnega človeka.

Leteti je začel že v mladih letih, to mu je bilo skorajda usojeno, saj je bil njegov pokojni oče letalec in padalski inštruktor, mali Benjamin pa je v Šempetru pri Gorici, kjer je odraščal, sestavljal prve modelčke letal. A je kaj kmalu šel tudi v zrak in začela se je ljubezenska zgodba, ki je niti ljubezen do glasbe in mnogo kasneje do oljk in oljčnega olja, nič ni nikoli premagalo. Tam zgoraj, na odprtem nebu je svoboda, tam se vidi na kopno, na morje, tam lahko pomagaš na poseben način. V povezavi s Civilno zaščito so se v 38 letih tako napisale številne zgodbe s srečnim koncem, ki jih je ostro oko lahko samo s pogledom iz zraka odkrilo na kopnem in na morju. A za vse našteto ni potrebno le ostro oko in letalsko znanje, potrebna je srčnost. Benjamin Ličer, za znance in prijatelje Benđo, jo ima. Njegova največja želja je, da bi lahko Obalni letalski center Portorož pridobil novo letalo za gašenje požarov. Če bi Slovenija kupila ali najela letalo, potem bi lahko tu rešili še kakšen požar ali naravno nesrečo več.

Pogovor Nataše Benčič z Benjaminom Ličerjem lahko poslušate tukaj: http://4d.rtvslo.si/arhiv/osebnost-primorske-radio/174465011


Zadnji prispevki