Trenutno se predvaja:
6. januar 2018 ob 12:11 Osebnost Primorske

Decembrska osebnost Primorske je Romeo Volk

Za osebnost Primorske v decembru 2017 ste izbrali bistriškega poznavalca ljudskega izročila, ki je za razstavo v Rimu pripravil papirnate jaslice.

Romeo Volk iz Ilirske Bistrice je eden najtemeljitejših poznavalcev ljudskega izročila na Primorskem in v širšem prostoru. Dediščino lastne družine in številnih vasi na Bistriškem je ponotranjil in nadgradil z lastnim dolgoletnim ustvarjanjem na glasbenem, likovnem in oblikovalskem področju.

Od letošnjega leta je njegov opus bogatejši še za papirnate jaslice, ki jih je izdelal za razstavo 100 jaslic v Rimu. Ustvaril jih je iz embalažnih škatel, papirčkov bombonov, ovojev "čokolatinov", pobarval pa jih je z živimi barvami, tako da na eni najbolj znanih razstav jaslic na svetu zelo izstopajo.

Ob novici, da ste ga izbrali za osebnost Primorske meseca decembra 2017, je dejal: "Vesel sem te zmage, čeprav se nerad izpostavljam v javnosti. Po drugi strani pa je vse, kar počnemo - jaz in moja družina - očem vidno in ušesom slišno. Naša dediščina je lepa in dragocena, morda se tega ne zavedamo dovolj, morda včasih preveč cenimo tuje in premalo domače. Jaslice so moja ljubezen že od ranega otroštva, tudi glasba me spremlja vse življenje. Ne smemo spregledati domačega za ceno tujega, naša dediščina je avtogram našega naroda, brez nje ne bi bili to, kar smo."

Vsi decembrski kandidati

Kandidati za osebnost Primorske meseca decembra so bili še Igor Košuta, srce ljudske zamejske glasbe, piškotna vila Ajda Miška, Ljudmila Zimic, ki se je z Galerijo Rika Debenjaka Kanal ob Soči umestila na kulturni zemljevid Slovenije, in Miran Franko, ki s Sončkovim dnevom in Vikovim memorialom osrečuje otroke. Pogovoru z zmagovalcem Romeom Volkom lahko prisluhnete na Radiu Koper danes ob 11. uri.

Prihodnjo soboto, 13. januarja, pa se bo začelo glasovanje za izbor osebnosti Primorske leta 2017. Zaključna prireditev bo v soboto 20. januarja v Kosovelovem domu v Sežani. Na njej bomo še enkrat spoznali vse mesečne osebnosti. Zapeli pa na bodo skupina Gedore, Helena Blagne, Steffy, Gregor Ravnik in Iztok Novak Easy. Vstopnice so že v prodaji v Kosovelovem domu.

Nataša Benčič


Zadnji prispevki