Trenutno se predvaja:
5. avgust 2017 ob 12:59Osebnost Primorske

Domen Pregeljc, bodoči znanstvenik

Gimnazijec iz Hrpelj je v poletje vstopil z dvema medaljama z znanstvenih tekmovanj v ZDA in s še eno zmago. Postal je Osebnost Primorske meseca julija.
false

Radio Koper je obiskala celotna družina Pregeljc. Foto: Radio Koper

Domen Pregeljc je najprej na olimpijadi Isweeep v Houstonu osvojil srebrno medaljo, nato pa še na olimpijadi Genius v New Yorku zlato medaljo in absolutno prvo mesto. To mu je uspelo po dveletnem raziskovalnem delu pod vodstvom strokovnjakov s Kemijskega inštituta. Z molekularno simulacijo je proučeval delovanje encimov v osrednjem živčevju in poškodbe, ki vodijo v odmiranje nevronov ter s tem povezane nevrodegenerativne bolezni, kot sta Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen.

Čeprav je komajda dobro zaključil tretji letnik Gimnazije Vič v Ljubljani, je njegova pot še pred maturo, zagotovo začrtana. En njegov znanstveni članek je že objavljen, drugi na objavo še čaka, prejel je tudi že dve ponudbi za prihodnje šolanje in štipendijo v ZDA. Kako se bo odločil, bo pokazal čas, trenutno s počitniškim delom na Kemijskem inštitutu v Ljubljani zapolnjuje poletne dni in na nek simboličen način vrača pomoč mentorjem, ki so mu pomagali pri raziskavah in pripravi raziskovalne naloge.

Resen fant za svoja leta, pa čeprav ljubi nogomet, ki ga je tudi dolgo treniral in čeprav se je kar dolgo učil igranja harmonike in nekaj let tudi igral v komornem orkestru harmonik. V sebi je, pove, vedno čutil željo po "nekaj več", zato je sam stopil do svoje profesorice kemije, ki mu je nato odprla nove poti in poznanstva in spoznal nove mentorje. Naravoslovje je njegova ljubezen že od osnovne šole in zdi se, da bo ostala za vse življenje. Če pa imaš moč za prvi pogumen korak, jo imaš tudi za vse naslednje.

Nataša Benčič


Zadnji prispevki