Trenutno se predvaja:
4. november 2017 ob 12:02 Osebnost Primorske

Drago Mislej Mef

Za osebnost Primorske meseca oktobra 2017 ste izbrali vsestranskega ustvarjalca, ki je v tem mesecu prejel nagrado Franeta Milčinskega Ježka.

Prav je, da zapišemo tudi njegovo pravo ime, čeprav ga že od nekdaj vsi kličejo Mef, kar je okrajšava za Mefisto. Dodelili so mu ga skupaj z vlogo Mefista že v gimnazijskih časih. V Postojni, kajpak, kjer se je vse začelo, tudi zanimanje za glasbo ob poslušanju izjemnega kitarista Draga Della Bernardine, ki ga je tako očaral, da je vzel v roke kitaro tudi sam. Do danes je ni odložil, še več, od prvih verzov iz istega časa, s katerimi je skušal pridobiti simpatije mladenk, se je do danes nabralo kakih 400 skladb. Med njimi so številne uspešnice, napisane za Mefove bende in za druge znane izvajalce, od prvega naročnika Danila Kocjančiča in Prizme ter Kameleonov do Tinkare Kovače, Anike, Lare Baruca, pa pevcev Slavka Ivančiča in Tulija Furlaniča, če naštejemo le nekatere. Kot nam pove v zadnjem pogovoru, se je Primorkam pridružila zdaj še Helena Blagne. Upravičeno velja za enega najboljših avtorjev besedil v Sloveniji, o čemer pričajo številne nagrade s festivalov, zdaj pa še najnovejše življenjsko priznanje »ježkova nagrada«. Ta mu je prinesla še primorski naziv osebnosti meseca.

Mef, ki tako rad piše zgodbe za pesmi, ima še drugo plat, novinarsko, ki ga spremlja že od študija in je poleg glasbe njegova druga obleka. Radio, televizija, Primorske novica in zdaj izolski tednik Mandrač so etape dolge zgodbe, ki je povezana z njegovim odzivanjem na dogajanje doma in v svetu.
Mef je tudi Izolan, že od leta 1980, in ko njegovo ime povežemo z mestom, ki je po Postojni prevzelo vlogo doma, naletimo na nesporno najbolj znano in priljubljeno Ljubljansko ulico, katere glas seže daleč po Sloveniji in čez mejo. Motor in duša te ulice, ki je že metafora med seboj povezane skupnosti, druženja in prijaznega sobivanje, je Mef. Tisti fant, ki ima toliko opravkov, da je redko točen in se zato na Radiu Koper pojavlja ob nedeljah »Okrog osmih«.
Neva Zajc


Zadnji prispevki