Trenutno se predvaja:
3. december 2016 ob 12:56 Osebnost Primorske

Folklora je način življenja

Poslušalci Radia Koper, gledali TV Koper in bralci Primorskih novic ste izbrali predzadnjo osebnost Primorske v letu 2016. To je folkloristka Nina Luša.
nina luša

Nina Luša je profesorica razrednega pouka in od leta 1988 aktivna članica Folklornega društva Val iz Pirana. Otroško skupino vodi od devetdesetih let dalje, odraslo od leta 1998; aktivna je v skupini pevcev ljudskih pesmi Folklornega društva Val iz Pirana. Srečanja otroških folklornih skupin strokovno spremlja od leta 2007 in se redno udeležuje domala vseh izobraževanj s področja folklorne dejavnosti. Foto: osebni arhiv

Nina Luša živi s folkloro in za folkloro. “Glede na konkurenco je to velik šok. Je velika zmaga za kulturo. Lepo je, ko veš, da te ima kdo rad, da te pozna,” je bila presenečena in navdušena ob novici, da so jo poslušalci, gledalci in bralci Radia Koper,Televizije Koper in Primorskih novic in ter komisije vseh treh medijev izbrali za novembrsko osebnost Primorske.

Nina Luša je predana folklori že več kot 30 let, za seboj pa ima tudi petnajst let mentorskega dela v Folklornem društvu Val, ki je novembra praznovalo 55 let. Pod njenim vodstvom skupina vadi nove odrske postavitve in se udeležuje različnih srečanj folklornih skupin.

Je tudi članica ljudske pevske skupine Val in dolgoletna mentorica otroških folklornih skupin na koprski osnovni šoli. Je aktivna članica strokovnega sveta Zveze ljudskih tradicijskih skupin Slovenije in regijska selektorica otroških folklornih skupin. Vsako leto pomaga pri organizaciji in izvedbi tradicionalnega Mednarodnega folklornega festivala MIFF, ki v obalna mesta poleg slovenskega prinaša tudi ljudska izročila številnih tujih folklornih skupin.

Javni sklad za kulturne dejavnosti ji je za ohranjanje kulturne dediščine podelil srebrno priznanje.

Zgornje misli smo zapisali v obrazložitev nominacije za Nino Luša. Ko beremo te vrstice, se kaj hitro vprašamo, le kje dobi dovolj energije za vse našteto. Pa sama hitro doda, kaj vse jo še veseli. Družina je na prvem mestu, z možem Borutom imata rada že od najstniških let. Tudi njuni otroci so jabolka, ki niso padla daleč od drevesa. Srednješolka Lara je harmonikarica in pevka pri folklori, osnovnošolka Lia poje s Slavkom Ivančićem in pleše folkloro, sin Leo, tudi osnovnošolec, pleše pri folklori. Nina obožuje potovanja, ne le s folkloristi, posebej z ladjo. Doma obdelujejo oljke in vinograd, ko pa ji morda le ostane kakšna minuta časa, se usede in se loti sestavljank. Velika iz 9000 koščkov krasi njihovo dnevno sobo. Na podoben način kot koščke v celoto povezuje ljudi.

Pogovoru z osebnostjo meseca novembra Nino Luša lahko prisluhnete s klikom na povezavo. Z njo se je pogovarjala Nataša Benčič.


Zadnji prispevki