Trenutno se predvaja:
2. junij 2018 ob 22:24 Osebnost Primorske

Glasuj za Osebnost Primorske meseca maja

Majski izbor v akciji Osebnost Primorske ponuja jadralski par Tino Mrak in Veroniko Macarol, tržaškega filmarja Aljošo Žerjala, vodjo iniciative Naredi nekaj za naravo Miho Vivodo, someljeja Martina Gruzovina in dramskega igralca Bineta Matoha.
Foto: Primorske novice

Kdo bo prejel največ glasov komisije, bralcev in poslušalcev Primorskih novic, Radia Koper, Televizije Koper, Primorskega dnevnika in Radia Trst A, bo jasno prihodnjo soboto.

TINA MRAK IN VERONIKA MACAROL

Tina Mrak in Veronika Macarol znova na evropskem vrhu

Tina Mrak in Veronika Macarol sta spet na evropskem vrhu. V bolgarskem Burgasu sta ponovili podvig izpred treh let in postali evropski prvakinji v olimpijskem razredu. Članici portoroškega Pirata sta bili z naskokom boljši od konkurentk, pot do zlatega odličja sta si utrli že pred finalnim dnem, v regati za medalje pa sta potrdili premoč. Raven jadranja Tine in Veronike, ki trenirata pod vodstvom Tomaža Čopija, presega konkurenco v njunem razredu, tako da bosta favoritinji tudi na svetovnem prvenstvu v danskem Aarhusu

ALJOŠA ŽERJAL

Aljoša Žerjal – tržaški filmar, devetdesetletnik

Aljoša Žerjal je filmar samouk, prejemnik nagrade Darka Bratine. V objektiv svoje osemmilimetrske kamere je ujel zgodbe nepozabnih potovanj (Kazahstan, Tibet, Čile, Vietnam ...), svoj rojstni Škedenj in čezmejni kraški prostor. Še vedno z začudenjem in radovednostjo opazuje svet, človeka, naravo in brez predaha snema in montira filme. Ob njegovem devetdesetem jubileju bo na letošnjem festivalu Poklon viziji znova na ogled delček njegove zakladnice filmskih zapisov o življenju ob meji in številnih kulturah širom sveta.

MIHA VIVODA

Miha Vivoda – Naredi nekaj za naravo!

Miha Vivoda je eden tistih ljudi, ki so jim dejanja veliko pomembnejša od besed. 36-letni farmacevt iz Izole se že od nekdaj navdušuje nad športom, med drugim tudi nad supanjem. Pred dvema letoma je z nekaj somišljeniki združil prijetno s koristnim in ustvaril iniciativo Naredi nekaj za naravo, ki je lani iz facebookove strani prerasla v pravo društvo. Slovensko morje je po zaslugi Vivode in ostalih članov društva bolj čisto, saj med supanjem redno pobirajo nesnago z gladine. Med prvimi so bili v akciji tudi v začetku maja, ko so morski tokovi k nam zanesli večjo količino plavajočih odpadkov.

MARTIN GRUZOVIN

Martin Gruzovin - državni someljejski prvak

Martin Gruzovin je v začetku maja v Vili Vipolže v Brdih postal državni someljejski prvak. S tem si je prislužil vozovnico za Antwerpen, kjer bo prihodnje leto svetovno prvenstvo someljejev. Gruzovin je doma iz Šmihela, že veliko let pa promotor vin iz kleti Guerila s Planine nad Ajdovščino, ene redkih pri nas s certifikatom biodinamičnega kmetovanja. Za pridobitev prestižnega naslova slovenskega someljejskega prvaka v tekmovanju, ki ga pripravlja društvo Sommelier Slovenije, je moral Gruzovin pokazati največ znanja o vinih, vinogradniških območjih in gostiteljstvu, pred komisijo in občinstvom v velikem finalu pa tudi zahtevnejše veščine postrežbe vina pri mizi.

BINE MATOH

Bine Matoh – tantadruj za življenjsko delo

Dramski igralec Bine Matoh je legenda slovenskega gledališča in letošnji prejemnik nagrade tantadruj za življenjsko delo. Kar 38 let je z okroglo osemdesetimi različnimi vlogami kot vrhunski interpret in prvak sooblikoval podobo najprej Primorskega, zatem pa Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica. Brez Bineta Matoha gledališče ne bi bilo tako uspešno doma in na tujem. Za številne vloge je prejel tako rekoč vse najbolj pomembne nagrade, krona vrhunskemu igralskemu opusu pa je Borštnikov prstan.


Zadnji prispevki