Trenutno se predvaja:
30. julij 2017 ob 13:07 Osebnost Primorske

Glasujte za Osebnost Primorske meseca julija

Tokratni izbor vključuje Štiri kandidate, glasovanje poteka do vključno srede (2. avgusta 2017).
false
Foto: raKp

1. Tina Mrak in Veronika Macarol – dobitnici bronaste kolajne na svetovnem prvenstvu

Tina Mrak in Veronika Macarol nadaljujeta z izjemnim jadranjem. Članici portoroškega Pirata sta v preteklosti osvojili zlato in bronasto medaljo na evropskih prvenstvih, bronasta medalja na letošnjem svetovnem prvenstvu pa predstavlja nov mejnik. Dobre nastope v Solunu sta kronali s taktično dovršeno regato za medalje in tako sta zasluženo stopili na tretjo stopničko zmagovalnega odra. Tina in Veronika bosta gotovo veliki slovenski adutinji za medaljo na prihodnjih olimpijskih igrah, lani jima je odličje v Riu odnesel splet nesrečnih okoliščin.

2. Domen Pregeljc – dijak, ki s svojim znanjem navdušuje tudi doktorje znanosti

Domen Pregeljc iz Hrpelj je v poletje vstopil z dvema medaljama z znanstvenih tekmovanj v ZDA. Najprej je na olimpijadi Isweeep v Houstonu osvojil srebrno medaljo, nato pa še na olimpijadi Genius v New Yorku zlato medaljo in absolutno prvo mesto. To mu je uspelo po dveletnem raziskovalnem delu pod vodstvom strokovnjakov s Kemijskega inštituta. Z molekularno simulacijo je proučeval delovanje encimov v centralnem živčnem sistemu in poškodbe, ki vodijo v odmiranje nevronov ter s tem povezane nevrodegenerativne bolezni, kot sta Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen. Znanje, ki so ga na inštitutu predali Domnu, jim zdaj že vrača, saj tam opravlja tudi počitniško delo.

3. Dejan Mehmedovič – duša in srce galerije Insula, ki skrbi za lokalno profesionalno likovno umetnost

Dejan Mehmedovič, umetnostni zgodovinar in likovni kritik, je že 30 let povezan z galerijo Insula v Izoli, je njen motor in najpomembnejši vezni člen med umetniki južne Primorske. Skupaj z galerijo ima za seboj okrog 500 razstav, kot vodja je sklepal trdne vezi s slovenskimi galerijami in večkrat poskrbel za pomembne izmenjave v mednarodnem prostoru. Ob letošnji 30-letnicI galerije je poskrbel za bogat in odmeven program, ves čas pa si prizadeva, da bi v Izoli kmalu odprli stalno zbirko primorskih umetnikov.


Zadnji prispevki