Trenutno se predvaja:
28. maj 2017 ob 14:55 Osebnost Primorske

Glasujte za Osebnost Primorske meseca maja

Tokratni izbor vključuje pet kandidatov, glasovanje poteka do vključno srede (31. maja 2017).
false
Foto: raKp

1. Doroteja Dobrinja

Dobrinja je za mnoge starše in otroke znan obraz, saj je glavna sestra pediatričnega oddelka v izolski bolnišnici. Z njimi je ne le, ko gre za strokovno delo, temveč tudi ko potrebujejo pomoč, tolažbo ali nasvet. Verjame v prijazno zdravstveno oskrbo otrok in v partnerski odnos z njihovimi starši. Za svojo prizadevnost je ob nedavnem dnevu medicinskih sester -kot edina s Primorske - prejela znati znak, stanovsko odličje, ki ga podeljuje zveza medicinskih sester, babic in tehnikov.

2. Katja Kogej

Goriško društvo ljubiteljev vrtnic že dvanajsto leto pripravlja Festival vrtnic. Glavna privlačnost je rožna zbirka burbonk, ki v slapovih obdajajo samostanski vrt na Kostanjevici. Vsako leto v festivalski program vtkejo zgodovinske, kulturne, naravne in druge znamenitosti Nove Gorice. Letošnji poudarek je na kulinariki, saj nekateri gostinci v času festivala ponujajo jedi iz vrtnic, septembra pa bodo predstavili burbončico, čokoladno pralino iz posušenih vrtnic. Letos bo festival obiskalo okrog 10 tisoč gostov, med njimi veliko tujcev, ki zaradi dehtečih burbonk prihajajo iz vseh kontinentov.

3. Simon Kenda

Simon Kenda je po smrti Boštjana Cveka prevzel vajeti cerkljanskega festivala Jazz Cerkno. Tudi letos je s svojo ekipo na glavnem trgu uspešno izpeljal tridnevno mednarodno glasbeno prireditev. Tako kreativni glasbi vsako pomlad odpreta svoja vrata tudi cerkljanski muzej in tamkajšnja glasbena šola. V dogajanje so tradicionalno vključeni tudi cerkljanski osnovnošolci, ki se udeležujejo delavnic, ulični glasbeniki pa s svojim vagabundskim muziciranjem zaznamujejo prav vsak cerkljanski vogal. Ekipa zavoda Jazz Cerkno zna umetnost vpeti v utrip kraja. Tokrat jim je to uspelo že dvaindvajsetič.

4. Jana Ludvik

Po devetih sezonah ima Primorska spet novega državnega prvaka v ženskem namiznem tenisu. Po Vrtojbenkah je podvig uspel Izolankam. Ena ključnih igralk Arrigonija je Jana Ludvik, ki je na odločilni finalni tekmi prispevala kar tri točke za končno zmago. Igralka - tudi mama in zaposlena na Fakulteti za humanistične študije - se sicer na novem vrhuncu uspešne športne poti spogleduje z zaključkom kariere vrhunske športnice. Morebiten nov izziv bi lahko bil evropski nastop, ki čaka edino primorsko ekipo z državnim naslovom v letošnji sezoni.

5. Damir Skomina

Finale evropske lige je sodila slovenska sodniška ekipa pod vodstvom Damirja Skomine. Koprčan, ki je na mednarodnem seznamu sodnikov od leta 2003, je prvi slovenski sodnik, ki je sodil finale katerega evropskega klubskega tekmovanja. Lani je sodil celo polfinalna obračuna obeh evropskih tekmovanj. Skomina je bil izbran tudi za sojenje na junijskem pokalu konfederacij v Rusiji, ki je svojevrstna generalka za svetovno prvenstvo prihodnje leto. Skomina je dobil še eno priznanje, da sodi med najboljše evropske sodnike, ustvaril si je veliko sodniško ime.


Zadnji prispevki