Trenutno se predvaja:
2. december 2017 ob 22:42 Osebnost Primorske

Glasujte za Osebnost Primorske meseca novembra

V predzadnjem krogu akcije Osebnost Primorske v letošnjem letu se za glasove ljudstva in komisije Primorskih novic, Radia Koper in Televizije Koper poteguje pet kandidatov
Zbiranje glasov poteka do srede, 6. decembra 2017. Foto: Radio Koper

1. Dr. Tadej Slabe, geograf, krasoslovec
Dr. Tadej Slabe je predstojnik Inštituta za raziskovanje krasa, ki obeležuje 70-letnico delovanja. Pod njegovim vodstvom se je inštitut razvil v eno vodilnih mednarodnih raziskovalnih in študijskih krasoslovnih središč. Med drugim je bil pobudnik in soustanovitelj edinega študija krasoslovja v svetu in Mednarodne krasoslovne akademije. Vedno poudarja, da je poslanstvo inštituta poglabljanje temeljnega znanja, ki je osnova za načrtovanje življenja na krasu S kraškim kamnom pa je povezan tudi kot uspešen športni plezalec.

2. Ana Pupedan, najslavnejši pivški bend
Ana Pupedan iz Pivke je samosvoja punca. Je ambasadorka svojega kraja in vseslovenski glasbeni fenomen. Tudi za Ano, tako kot vsako drugo uspešno žensko, stojijo moški. In to kar štirje: pevec in violinist Simon Avsec, kitarist Boštjan Požar, basist Peter Žnidaršič in bobnar Marko Doles že od ustanovitve leta 1992 v nespremenjeni zasedbi prepletajo rock, folk, reggae, punk in še kaj. So tako zabavni kot družbenokritični, predvsem pa zvesti samim sebi. V začetku meseca so v pivški dvorani Skala pripravili jubilejni koncert, na katerem so se jim pridružili številni glasbeni prijatelji.

3. Tilen Genov, delfinom je dal obraz
Tilen Genov je soustanovitelj in predsednik Društva za opazovanje morskih sesalcev Morigenos. S somišljeniki spremlja, identificira in raziskuje populacijo morskih sesalcev, predvsem delfinov. Kot biolog in raziskovalec na Univerzi na Primorskem je vpet v raziskovalno delo, ki ga je letos pripeljalo do zanimivega odkritja: da je mogoče delfine identificirati tudi po njihovem obrazu in ne zgolj po plavutih, kot je vladalo prepričanje doslej. Genov bo tako v zgodovino raziskav delfinov zapisan kot tisti, ki jim je »dal obraz«. Njegova odkritja je objavila osrednja znanstvena revija o morskih sesalcih Marine Mammal Science.

4. Tone Kladnik, z Viharnikom že 30 let pomaga pri zdravljenju odvisnosti od alkohola
Tone Kladnik je utemeljitelj društva Viharnik, ki je pred 30-timi leti nastalo zaradi potreb okolja. Program zdravljenja odvisnosti od alkohola temelji na socialno-andragoški metodi. Gre za spreminjanje življenjskega sloga oseb, njihovih partnerjev in družine. Nujna je popolna abstinenca od alkohola in tobaka, udeleževanje planinskih pohodov, teka, prostovoljnega dela, vključuje v skupino za samopomoč in biblioterapijo. Kladnik je z družino tesno povezan z Viharnikom, za projekt živi, delo mu osmišlja življenje. Številni ozdravljeni alkoholiki, ki bi lahko bili v tradicionalnih programih zdravljenja izgubljeni, so priča, da se iz omame alkohola da izviti in nato tudi ob podpori Viharnikov živeti polno in kvalitetno življenje.

5. Petra Grassi, nadarjena tržaška zborovodkinja
Petra Grassi je v novembru s svojim slovenskim zborom Vokalno skupino Vikra zabeležila dvojno zmago na dveh pomembnih italijanskih zborovskih tekmovanjih. Med pretežno italijanskimi zbori je pred italijanskim občinstvom in italijansko žirijo izvedla program v slovenščini, saj si je za tekmovanje izbrala dela slovenskih skladateljev. Pred tem je že poleti presenetila primorsko občinstvo z izjemnim projektom »Italiantica«. Je zmagovalka več prestižnih tekmovanj za zborovske dirigente.


Zadnji prispevki