Trenutno se predvaja:
26. februar 2019 ob 19:31Osebnost Primorske

Glasujte za osebnost Primorske v februarju 2019

Glasovanje traja od polnoči med petkom in soboto, 1. in 2. marcem, do polnoči med sredo in četrtkom, 6. in 7. marcem.
Mlada ambasadorka slovenske kulture Giulia Rorato, duša 50-letne Primorske poje Ivan Tavčar in jamar, zaslužen za odkritje nove-stare podzemne lepotice, Ludvik Husu.
Mlada ambasadorka slovenske kulture Giulia Rorato, duša 50-letne Primorske poje Ivan Tavčar in jamar, zaslužen za odkritje nove-stare podzemne lepotice, Ludvik Husu.

Osebnost Primorske v minulem mesecu lahko izberete med tremi imeni:

Giulia Rorato - mlada ambasadorka slovenske kulture

Italijansko govoreča starša sta jo svoj čas vpisala v vrtec s slovenskim učnim jezikom, od takrat je Giulia Rorato vse bolj doma v obeh jezikih. Njeno uspešno prehajanje iz enega jezika v drugega so zaznali tudi organizatorji evropskega prevajalskega tekmovanja Juvenes Translatores in ji dodelili absolutno prvo mesto za Italijo. Giulia, ki obiskuje četrti razred jezikovne smeri tržaškega liceja France Prešeren, je premagala 359 vrstnikov iz vse Italije - po njeni zaslugi je prvič v zgodovini natečaja zmagal prevod iz slovenščine v drug tuj jezik.

Ivan Tavčar - duša 50-letne Primorske poje

Revija zborovskega petja Primorska poje letos slavi 50 let. Med številnimi Primorci, ki jo soustvarjajo, še posebej izstopa Ivan Tavčar. Kraševec, doma iz Ivanjega Grada, ki že desetletja živi v Pradah pri Kopru, je Primorski poje zvest že od prvega dne. Bil je poleg, ko se je 1969 v Trstu porodila zamisel o sodelovanju zborov z obeh strani meje. Manj kot leto zatem je že zaživela na odru pod naslovom Primorska poje. Ivan Tavčar je na reviji že 50 let prisoten kot zborovodja, najdlje s pevskim zborom Fran Venturini iz Domja, k njenemu razvoju pa je doprinesel tudi v vlogi tajnika Zveze pevskih zborov Primorske.

Ludvik Husu - jamar, zaslužen za odkritje nove-stare podzemne lepotice

Tudi februar je bil za kraške jamarje zelo uspešen. Sežančan Ludvik Husu, znan tudi po odkritjih ostankov praživali v jamah pod Orleško gmajno, je skupaj z zamejskim jamarjem Claudiem Bratosom pri Volčah pod Vremščico odkril zelo zanimivo in veliko jamo, dolgo vsaj 300 metrov, polno kapnikov in velikih dvoran. Ker nova jama leži na nadmorski višini 720 metrov, krasoslovci ocenjujejo, da gre za doslej najstarejšo znano jamo, še starejšo, kot je Postojnska jama. Zato bo zagotovo zelo zanimiva za speleološka in biološka raziskovanja.

Glasovnica:

Izberite osebnost Primorske v februarju 2019!
Giulia Rorato
Ivan Tavčar
Ludvik Husu

Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki