Trenutno se predvaja:
31. januar 2018 ob 15:36 Osebnost Primorske

Glasujte za osebnost Primorske v januarju 2018!

Kandidati so Stojan Kuret, Sibila Peternelj in Petra Kovačič. Glasovanje traja do polnoči s srede na četrtek, 1. februarja.
Zlato jabolko
Avtor zlatega jabolka je akademski kipar Boštjan Drinovec. Foto: SOJ RTV SLO/Primorske novice
Izberite osebnost Primorske v januarju 2018!
1. Stojan Kuret, večkrat nagrajeni dirigent, tokrat prejemnik zlate plakete za življenjsko delo na področju ljubiteljske kulture. Tržačan Stojan Kuret velja za enega najuspešnejših zborovskih dirigentov. S svojo karizmo navdušuje generacije pevcev in poslušalcev, vse od srede 70. let, ko je v Trstu ustanovil Mladinski zbor Glasbene matice in ga več let tudi uspešno vodil. Tej pozitivni izkušnji so sledile druge: vodil je APZ Tone Tomšič, s katerim je požel odmevne rezultate, leta 2002 tudi veliko nagrade Evrope. Vokalno akademijo Ljubljana je z veliko nagrado Evrope popeljal na evropski zborovski Olimp. Njegov repertoar je trdno zakoreninjen v domači kulturni zakladnici, posebno blizu mu je opus tržaškega skladatelja Marija Kogoja. Javni sklad za kulturne dejavnosti mu je zato podelil najvišje priznanje na področju ljubiteljske kulture, zlato plaketo za življenjsko delo.
2. Sibila Peternelj, dobra vila. Brika vse leto zbira darila, da bi decembra razveselila otroke drugih. Že v otroštvu je denar, ki ga je dobila od staršev, namenila nakupu hrane za zapuščene živali ali sendvičev za brezdomce. Ko se je zaposlila, je z zbranim denarjem kupovala darila in jih na skrivaj puščala pred vrati hiš. Kasneje jih je raje nosila otrokom v bolnišnice in vrtce. Kamorkoli je prišla, so je bili veseli. Takim nakupom namenja regres in vsak mesec del plače. Obiskala je več vrtcev in obdarila male bolnike v šempetrski bolnišnici, letos prvič pa tudi otroke na otroškem oddelku ljubljanskega kliničnega centra. Prijateljice so ji že ponudile pomoč in predlagale ustanovitev društva, a se Sibila Peternelj za ta korak ni odločila.
3. Petra Kovačič, prva Slovenka med slovitimi Dunajskimi filharmoniki. 27-letna violinistka Petra Kovačič je po dveh let igranja v zasedbi slovitih Dunajskih filharmonikov nastopila na tradicionalnem novoletnem koncertu v dunajski Zlati dvorani. Koncert prek televizijskih ekranov spremlja dobrih 50 milijonov gledalcev v več kot 90 državah po vsem svetu. Za doživetje tega spektakularnega dogodka v živo pa je treba imeti kar nekaj sreče: po prijavi namreč izžrebajo tiste, ki lahko kupijo vstopnice. Petra Kovačič je prva Slovenka in šele štirinajsta ženska v tem orkestru s 175-letno tradicijo. Postati član Dunajskih filharmonikov je seveda cilj, a hkrati začetek, saj je treba prestati zahtevno preizkusno dobo, pravi Tolminka, in doda, da se je ob vključitvi v prestižno glasbeno družino počutila, kot bi hodila po oblakih.
website

Zadnji prispevki