Trenutno se predvaja:
29. junij 2019 ob 06:00 Osebnost Primorske

Glasujte za osebnost Primorske v juniju 2019

Kandidati so Rožana Koštial, Mario Adamič, David Davidović in Egon Štibilj. Glasovanje se zaključi opolnoči med sredo, 3. julijem, in četrtkom, 4. julijem.
Z leve proti desni: Rožana Koštial, Mario Adamič, David Davidović in Egon Štibilj.

1. Rožana Koštial, etnologinja, zavezana Istri, ohranjanju šavrinskega narečja, pesmi in običajev

Etnologinja Rožana Koštial se že od rane mladosti posveča preučevanju in ohranjanju dediščine šavrinske Istre, ki jo živi in širi. Leta raziskovanja in zbiranja, nastopi v javnih občilih in javnosti, tudi s pevsko skupino Šavrinske pupe en ragaconi, so Koštialovo, prej učiteljico, privedli do študija etnologije in doktorske disertacije. V njej je zbrala več kot 1500 istrskih pesmi. Tako preteklost in narečje nista in ne bosta šla v pozabo, predvsem pa je šavrinska Istra dobila svojo slovensko identiteto. Za življenjsko delo in izjemne dosežke na področju zbiranja in ohranjanja slovenskega ljudskega blaga v pesmi in besedi je prejela letošnjo Štrekljevo nagrado.

2. Mario Adamič, nogometno reprezentanco Slovencev v Italiji je popeljal do zgodovinske lovorike

Mario Adamič je selektor nogometne reprezentance Slovencev v Italiji. Prva zamejska reprezentanca deluje pod okriljem Združenja slovenskih športnih društev v Italiji, uradno pa jo je priznala tudi italijanska nogometna federacija. Adamič, trener Uefa A in učitelj na osnovni šoli Josipa Jurčiča v Devinu, je glavni povezovalni člen moštva, ki bo prihodnje leto igralo na evropskem prvenstvu manjšin – celovški Europeadi. Prvi uradni nastop so Adamičeve »žile«, tak je naziv za reprezentante, začele na najboljši način, saj so v koroškem Velikovcu osvojile pokal Narodnih skupnosti.

3. David Davidović, dobrodelni športni zanesenjak

29-letnemu športnemu zanesenjaku iz Izole Davidu Davidoviću gre zasluga, da se bo družina štiriletne deklice Saške, ki je preživela možgansko kap, lažje spopadla s stroški številnih terapij. Njegova pobuda za spletno dobrodelno dražbo športnih dresov je presegla vsa pričakovanja. Namesto peščice dresov, kolikor jih je nameraval vključiti v dražbo, jih je prejel kar 96, zanje pa v manj kot 10 dneh zbral okrog 13.000 evrov. Davidović je s somišljeniki zaslužen tudi za to, da je lani jeseni znova oživelo dolga leta opuščeno okroglo igrišče v Livadah, na katerem so prve gole zabijali tudi danes uspešni nogometaši. Igrišče tako spet živi kot prostor druženja in kakovostnega preživljanja prostega časa mladih.

4. Egon Štibilj, vodja Civilne zaščite Piran, koordinator akcije Čiščenje brez meja v Piranskem zalivu

Več kot 200 potapljačev iz Slovenije in Hrvaške je v začetku junija v čezmejni čistilni akciji v Piranskem zalivu z morskega dna odstranjevalo večje kose odpadkov. Na slovenski strani je akcijo koordiniral vodja Civilne zaščite Piran, Egon Štibilj. Prepričan je, da je ekologija eden skupnih izzivov ljudi ob Piranskem zalivu. Meje tu niso pomembne in lepo je videti rezultate uspešnega sodelovanja s sosedi Hrvati. Rib je v morju vse manj in zato je pomembno, da skupaj pristopimo k problemu onesnaženja, je povedal Egon Štibilj. Poleg čiščenja morskega dna je bil eden glavnih ciljev čezmejne akcije ozaveščanje o pomembnosti ohranjanja rastlinskega in živalskega sveta v Jadranskem morju.

GLASOVNICA:

Glasujte za osebnost Primorske v juniju 2019
Rožana Koštial
Mario Adamič
David Davidović
Egon Štibilj


Zadnji prispevki