Trenutno se predvaja:
3. junij 2019 ob 12:04 Osebnost Primorske

Glasujte za osebnost Primorske v maju 2019!

Kandidati so Milan Rakovac, Nejc Gorjan, Darja Betocchi, Matej Srebrnič in Boštjan Mikuž. Glasujete lahko do polnoči med sredo, 4. junijem, in četrtkom, 5. junijem 2019.


1. Milan Rakovac: istrski pisatelj, pesnik, publicist, prevajalec in novinar, ustanovitelj Mednarodnih obmejnih srečanj Forum Tomizza.

Milan Rakovac, istrski pisatelj, pesnik, publicist, prevajalec in novinar je angažiran borec za razumevanje in sožitje med Slovenci, Hrvati in Italijani in tisti Istran, ki je s svojo literaturo in javnim delovanjem pogumno razkriva kočljive teme, ki so v 20. stoletju usodno zaznamovale narode Severnega Jadrana. Trmasti preskakovalec meja je ustanovitelj Mednarodnih obmejnih srečanj FORUM TOMIZZA, ki so letos zaokrožila 20. jubilejno izvedbo. Rakovac je zagovornik medkulturnega dialoga in kritik nacionalističnih omejitev in se kot kolumnist oglaša v Primorskih novicah in Primorskem dnevniku. Dinamična jezikovna igra, žlahtna mešanica narečij in slengov, (re)konstrukcija hibridne obmejnosti ter grenka humornost v slikanju usode "malega" posameznika v primežu "velike" zgodovine ostajajo njegova trajna zaveza.

2. Nejc Gorjan: s supom je povezal Dubrovnik in Piran in tako otrokom omogočil počitnice na morju.

27-letni Nejc Gorjan z Vogrskega se je ta mesec vrnil z enomesečnega morskega veslanja s supom. S svojim veslaškim podvigom je povezal zanj dve najlepši jadranski mesti, Dubrovnik in Piran. Pot je začel v Dubrovniku in nato preveslal 1000 kilometrov do Pirana , potem pa veslanje podaljšal še do Renč. Njegov ekstremni podvig je imel tudi dobrodelno noto, saj je s pomočjo novogoriškega Rdečega križa zbiral denar za socialno ogrožene otroke, ki si ne morejo privoščiti počitnic na morju. Nejc je takšnih podvigov sicer že vajen. Leta 2014 je prehodil pot od domače vasi Vogrsko na vrh Triglava ter nazaj, leto pozneje je prepešačil z Goričkega v Piran, še leto kasneje pa je obšel Slovenijo oziroma jo prehodil po njenih državnih mejah.

3. Darja Betocchi: z veliko občutljivostjo za pesniški jezik je italijanskim bralcem približala verze Kosovela, Šalamuna, Jesiha in drugih avtorjev.

Darja Betocchi je profesorica italijanskega jezika in književnosti na tržaškem liceju Franceta Prešerna, dobrih 25 let pa se ukvarja tudi s književnim prevajanjem iz slovenskega v italijanski jezik. Z veliko občutljivostjo za pesniški jezik je italijanskim bralcem približala verze Srečka Kosovela, Tomaža Šalamuna, Milana Jesiha, Marije Kostnapfel, Miroslava Košute, Marka Kravosa, a tudi romane Lojzeta Kovačiča, Draga Jančarja, Marka Sosiča in drugih avtorjev. Društvo slovenskih književnih prevajalcev ji je letos podelilo Lavrinovo diplomo za pomemben prispevek na področju posredovanja slovenske književnosti v druge jezikovne kulture.

4. Matej Srebrnič: multiinštrumentalist in glasbeni producent, ki je združil briške glasbenike, da so skupaj so ustvarili edinstven zapis briške glasbe.

Matej Srebrnič je multiinštrumentalist, glasbeni producent in glavni krivec, da se je pod okrilje skupine Združeni briški glasbeniki zbralo 46 glasbenikov različnih generacij. Skupaj so ustvarili album s 16 avtorskimi skladbami, večina besedil je v briškem narečju. Svoja prizadevanja so okronali s čustvenim koncertom v Vili Vipolže. Matej Srebrnič skromno poudarja, da je zgodba Združenih briških glasbenikov tako sijajno zaživela s pomočjo vseh udeleženih. Sodelavci v projektu pa pravijo, da gredo največje zasluge za to prav njemu, saj je pripomogel k edinstvenemu zapisu briške glasbe, ki je Brice povezala ne le na odru, temveč tudi pod njim.

5. Boštjan Mikuž: vodja festivala gorskega teka Ultra trail Vipavska dolina, na katerem je Vipavsko dolino spoznavalo več kot tisoč tekačev iz 30 držav.

Boštjan Mikuž iz vipavskega športnega društva Tura se je letos še posebej izkazal kot vodja petega festivala gorskega teka Ultra trail Vipavska dolina. Po nesreči alpinističnega kolega in pobudnika Ultra traila, Dejana Korena, je s sodelavci izvrstno nadaljeval in razvijal prireditev. Letos je postregla z rekordno bogatim tedenskim programom šestih tekov in sedmih predavanj ter s premiernim tekom na sto milj (160 kilometrov) okoli celotne Vipavske doline. Mikuž je s sodelavci koordiniral delo več kot 350 prostovoljcev, letos pa je Vipavsko dolino spoznavalo več kot tisoč tekačev iz 30 držav.

Glasovnica:

Izberite osebnost Primorske v maju 2019!
Milan Rakovac
Nejc Gorjan
Darja Betocchi
Matej Srebrnič
Boštjan Mikuž


Zadnji prispevki