Trenutno se predvaja:
6. maj 2019 ob 14:00 Osebnost Primorske

Izberite osebnost Primorske v aprilu 2019!

Kandidati so upokojeni kardiolog Boris Cibic, slikarka Ana Zavadlav, košarkar Alen Hodžić in zgodovinar Salvator Žitko. Glasujete lahko do (vključno) srede, 8. maja 2019.

Boris Cibic - upokojeni kardiolog, ki kljub častitljivim 98. letom nadaljuje svoje zdravniško poslanstvo

Upokojenemu kardiologu Borisu Cibicu je bila skrb za sočloveka položena že v zibelko, saj je odraščal v revni, a složni družini s Proseka nad Trstom, kjer so imeli vedno posluh pomagati sočloveku. Svojo poklicno pot je začel v bolnici dr. Petra Držaja. Tam ima še danes svoj stol, mizo, omaro in haljo, ki jo še vedno rad obleče. Prav tako vsak dan v ordinaciji odgovarja na vprašanja pacientov v stiski. Kljub častitljivim 98 letom je še vedno aktiven v Društvu srca in ožilja Slovenije, katerega soustanovitelj je.

Ana Zavadlav – umetnica, ki s svojimi ilustracijami bogati otroške revije in slikanice

Solkanska slikarka in ilustratorka Ana Zavadlav z umetnostjo živi že vse življenje. Že njen nono Alojz Pavšič je bil profesionalni fotograf, ki je v domačem Solkanu odprl znani Atelje Pavšič - Zavadlav. Ana Zavadlav s svojimi ilustracijami bogati tako priljubljeni otroški reviji Cicido in Ciciban kakor številne slikanice, še posebej redno knjige novogoriške pisateljice Nataše Konc Lorenzutti. Letos so jo izbrali za prestižno kurirano ilustratorsko razstavo mednarodnega sejma otroških knjig v Bologni, kjer je navdušila z ilustracijami iz knjige Čriček in temačni občutek priljubljenega nizozemskega pisatelja Toona Tellegena. A njen čriček je še prej osvojil drugi konec sveta, saj je bil tudi med prejemniki velike nagrade na 4. mednarodnem ilustratorskem natečaju v Južni Koreji.

Alen Hodžić - kapetan košarkarjev Sixt Primorske, ki so se uvrstili med regionalno košarkarsko elito

Košarkarji Sixt Primorske v tej sezoni zelo redko izgubljajo, na ključnih tekmah pa doslej niso poznali poraza. Sezono so odprli z zmago v superpokalu proti Olimpiji, pred domačimi gledalci v Kopru so osvojili slovenski pokalni naslov, najpomembnejšo zmago pa so dosegli na mednarodnem prizorišču. V začetku aprila so v treh tekmah ekspresno slavili proti severnomakedonski ekipi MZT Skopje v finalu druge regionalne košarkarske lige Aba 2. Zmaga v tem tekmovanju jih je uvrstila med regionalno košarkarsko elito. Kapetan ekipe, ki sodi tudi med nosilce igre, je Koprčan, 26-letni branilec Alen Hodžić.

Salvator Žitko - zgodovinar, urednik in publicist, ki že desetletja raziskuje zgodovino Istre in Primorske

Salvator Žitko se že več desetletij posveča raziskovanju zgodovine Istre in Primorske. Sodeluje pri organizaciji mednarodnih znanstvenih srečanj, je avtor razprav in strokovnih člankov s področja nacionalne, politične in kulturne zgodovine Istre. Podpisan je pod več zgodovinskih knjig, znanstvenih publikacij, zbornikov. V aprilu je izšla knjiga, v kateri je Žitko opisal življenje in delo Paula Valeryja, ki priča tudi o koprskem rodu tega uglednega francoskega pesnika in misleca. Tudi tokrat je avtor pokazal, kako zgodovinsko materijo z enciklopedičnim znanjem prikazati poglobljeno in kako z barvitim slogom poleg zgodovinarjev pritegniti tudi laično bralstvo. Prav v aprilu je Žitko prejel tudi častno priznanje Izidorja Cankarja za temeljni prispevek k preučevanju kulturne dediščine Slovenske Istre.

Glasovnica:

Izberite osebnost Primorske v aprilu 2019!
Boris Cibic
Ana Zavadlav
Alen Hodžić
Salvator Žitko
Created with BuildQuizzes


Zadnji prispevki