Trenutno se predvaja:
31. marec 2018 ob 11:30Osebnost Primorske

Izberite osebnost Primorske za marec 2018

Nominiranci za priznanje so Anna Wedam in Rudi Bartaloth (skupaj), Jasna Čebron, David Bandelj in Matea Benedetti
Foto: Radio Koper
Glasujte za osebnost Primorske v marcu 2018!
1. Anna Wedam in Rudi Bartaloth, borca za slovenski jezik in kulturo v Kanalski dolini
2. Jasna Čebron, neutrudna animatorka kulturnega življenja v Kopru
3. David Bandelj, uspešni mladi slovenski zborovodja iz Gorice
4. Matea Benedetti oblikuje etično, ekološko, trajnostno modo
Created with SurveyMaker

Obrazložitve:

1. Slovenščina v Kanalski dolini je po eni strani jezik družinskih vezi, zamejen v krog domačih odnosov, po drugi strani pa so tu prisotna naprezanja po jezikovnem načrtovanju in razvoju. Rudi Bartaloth, podpredsednik Slovenskega kuturnega središča Planika, ter Anna Wedam, predsednica Društva don Mario Černet, sta kulturna delavca, ki si v prvi vrsti aktivno prizadevata za sistemsko ureditev poučevanja slovenskega jezika in sodelujeta pri organizaciji osrednjih kulturnih prireditev Slovencev v Kanalski dolini: Dan slovenske kulture ter koncert Koroška in Primorska pojeta v Trbižu. Obe tradicionalni prireditvi, ki ohranjata slovensko besedo v tem prostoru, oblikujejo predvsem mladi, ki se učijo slovenskega jezika bodisi v šoli (prisoten je kot pomožni izbirni predmet) kot tudi na brezplačnih dopolnilnih tečajih.

2. Jasna Čebron že šest let gosti najrazličnejše literarne ustvarjalce na Pogovorih o branju, ki jih družno prirejata Kulturni klub in Gledališče Koper. Gostja 50. večera je bila prav ona, slovenistka in italijanistka, ki je 70. rojstni dan praznovala v družbi številnih ljubiteljev literature. Tako med nastopajočimi kakor v občinstvu so bili seveda tudi njeni nekdanji dijaki. Jasna Čebron je na dolgoletni pedagoški poti ljubezen do literature pomagala razvijati več generacijam koprskih ali piranskih gimnazijcev in še zmeraj neutrudno bogati kulturno življenje v Primorju.

3. Mladi zamejski zborovodja David Bandelj je s svojim Mladinskim mešanim zborom Emil Komel iz Gorice te dni na 26. državnem tekmovanju otroških in mladinskih zborov v Zagorju ob Savi zmagal v kategoriji srednješolskih zborov, ti so dekliški, fantovski in mešani mladinski, obenem pa je bil to najviše ocenjeni zbor tekmovanja, na katerem je sodelovalo 51 zborov z vseh koncev Slovenije. David Bandelj je sicer profesor slovenščine na višjih srednjih šolah s slovenskim učnim jezikom v Gorici, saj je leta 2009 na Filozofski fakulteti v Ljubljani doktoriral na oddelku za primerjalno književnost. Je tudi odličen pesnik, pred nekaj leti dobitnik prestižnega naslova "Vitez poezije".

4. Matea Benedetti oblikuje etično, ekološko, trajnostno modo Njena kostumografija je zaznamovala operne in gledališke odre pri nas in v tujini. Na področju mode s trajnostnimi načeli pa je zaznamovala Evropo. Lani poleti je bila izbrana med 5 finalistov za t.i. "Green Carpet award", mednarodni modni natečaj v Italiji, kreacije iz jabolčnega usnja pa so navdušile po obliki in trajnostni vsebini. Camera nazionale della moda Italiana jo je v marcu povabila na mednarodno okroglo mizo na temo trajnostne mode. Njena moda je etična, transparentna in ekološka. Pri proizvodnji je prepovedana uporaba kemikalij, pesticidov, aditivov, celo potiski so na vodni osnovi in brez težkih kovin. To je moda, ki varuje vodo, zemljo, zrak, ne izkorišča delovne sile, ne otrok, saj sledi najstrožjim merilom v modni industriji, ki je sicer tretja najbolj oporečna panoga na svetu. Mesec marec pa jo je nagradil še enkrat: njena blagovna znamka »Matea Benedetti« je bila izbrana za junijsko predstavitev v Parizu na "La Biennale 1.618 sustainable luxury". Skoraj zagotovo bo tja prišla v svoji kreaciji iz eko svile ali pletenini iz recikliranih plastenk ali recikliranega bombaža.


Zadnji prispevki