Trenutno se predvaja:
27. maj 2016 ob 18:04Osebnost Primorske

Kdo bo majska osebnost Primorske?

Direktor muzeja, ki je iz propadajočih vojašnic, polnih odsluženega železja, ustvaril zgodbo o uspehu, gledališki in filmski igralec, prejemnik nagrade treh primorskih gledališč, in športni funkcionar, ki je na domiseln način opozoril na prisotnost Sloven
false
Projekt Osebnost Primorske že dvanajsto leto skupaj pripravljamo tri medijske hiše: Radio Koper, TV Koper in Primorske novice. Foto:Radio Koper/Alan Radin
false

Muzejski kompleks nekdanjih vojašnic tudi po zaslugi Janka Boštjančiča že dolgo ni več le "tankovski muzej".

Boris Cavazza

Boris Cavazza je eden vidnejših slovenskih igralcev in prejemnik letošnje nagrade treh primorskih gledališč.

Ivan Peterlin

Ivan Peterlin je bil med tistimi, ki so na domiseln način svetovno javnost opozorili na prisotnost Slovencev v Benečiji.

Kdo si po vašem mnenju zasluži naziv osebnost Primorske? Glasovi poslušalcev Radia Koper in gledalcev Televizije Koper ter bralcev Primorskih novic bodo skupaj z glasovi komisije medijskih hiš dali zmagovalno ime, ki bo znano prihodnjo soboto.

Kdo so kandidati?

1. Janko Boštjančič, direktor Parka vojaške zgodovine Pivka

Janko Boštjančič je že pred leti vedel, da je pivška kotlina strateško pomembna tudi zaradi turistične lege, saj so v bližini Postojnska jama, Škocjanske jame in Lipica. S sodelavci in čutom za bogato vojaško-zgodovinsko dediščino so s Parkom vojaške zgodovine dosegli, da v Pivki od turizma nimajo "le gneče na cesti". Muzejski kompleks nekdanjih vojašnic že dolgo ni več le "tankovski muzej". Svoje mesto v muzeju je dobil tudi "dan prej", nazadnje pa še parna lokomotiva, ki je kot zadnja vlekla vlake na primorski progi. Med prejemniki Valvasorjevih nagrad, ki jih podeljuje Slovensko muzejsko društvo, je bilo v maju tudi najmlajši, a največji slovenski muzej, ki ga vodi Boštjančič.

2. Boris Cavazza, prejemnik nagrade Tantadruj

Boris Cavazza je eden vidnejših slovenskih igralcev, kar mu je že zelo zgodaj priznala tudi stroka, tako s podelitvijo Prešernove nagrade, kot tudi z Borštnikovim prstanom. Primorska gledališka nagrada Tantadruj za življenjsko delo izraža hvaležnost primorskega občinstva in prostora, kjer se je aktivno udejstvoval že v prvih gledaliških korakih kot študent Akademije za gledališče, radio, film in televizijo. In čeprav je svoje najvidnejše vloge izklesal na odru SNG Drame Ljubljana, se je od odrskih desk poslovil in upokojil prav v Kopru. Najnovejšo ero v gledališču ob morju je na povabilo direktorice koprskega gledališča ključno sooblikoval prav Cavazza - kot igralec in režiser.

3. Ivan Peterlin, Združenje slovenskih športnih društev v Italiji

Ivan Peterlin, vodja Združenja slovenskih športnih društev v Italiji, je s krovnima organizacijama Slovencev v Italiji na domiseln način svetovno javnost opozoril na prisotnost Slovencev v Benečiji. Ob prihodu ene najbolj priljubljenih kolesarskih dirk - "Gira d'Italia" - v Nadiško in Tersko dolino so kolesarje in množico navijačev otroci Dvojezične šole v Špetru pričakali z dvojezičnim napisom na rožnatih majicah. Slovenski pozdrav odmevnemu dogodku so lahko tistega dne na pobudo slovenskega združenja in krovnih organizacij prebrali tudi bralci najbolj priljubljenega športnega časopisa v Italiji, ki je izšel v več kot 4 milijonih izvodov. Izvirna akcija je tako spodbudila mnoge v Benečiji, da so kolesarje glasno spodbujali v slovenščini.

Kako glasujete?

  • V živo v soboto ob 11ih ter v ponedeljek, torek in sredo ob 12ih na telefonsko število 05 668 5520/21.
  • Pošljite sms sporočilo z zaporedno številko vašega favorita na 031 636 999 ali prek elektronske pošte osebnostprimorske@rtvslo.si (glasove zbiramo do srede, velja en glas na dan)
  • Na Primorskih novicah bodo glasovnice zbirali do četrtka, 2. junija, opoldne.
  • Do srede opolnoči lahko glasujete tudi na spletni strani www.primorske.si.

Zadnji prispevki